Úvod  ›  Seznam štítků  › 

Jak nabrousit pilový kotouč?

  

Pilové kotouče musí být technicky v pořádku a také ostré, jinak nejen nebudou správně plnit svou roli, ale mohou být i nebezpečné. Jejich rychlost je velmi vysoká a každá chyba tak může mít fatální následky.  Problém může způsobit nejen tupý pilový kotouč, ale také kotouč s různě obroušenými zuby. Při chybném broušení mohou vzniknout na kotouči drobná poškození či trhliny, ale i takový kotouč se stává nebezpečným.

Není kotouč jako kotouč

Nejčastěji se můžete na pilových kotoučích potkat s třemi typy zubů – rovnými, střídavě šikmými, trapézovými, nebo s jejich různými kombinacemi. Podle předního sklonu neboli úhlu čela zubu se dá určit, na co je určen. Například úhel +20° je určen pro kotouče na řezání dřeva, zatímco úhel -6° najdete na zubech kotoučů na řezání lamino desek.  Pro speciální řezání můžete najít i kotouče se zuby kónickými nebo vydutými.

Neriskujte!

Stejně jako u vrtáků a dalších podobných nástrojů, ani zuby kotoučové pily nejsou zrovna pro úplné začátečníky, ale ani zkušenější amatérští brusiči by se neměli pouštět do broušení silně opotřebovaných nebo různě vysokých zubů, případně do broušení kotouče, který je poškozený a má nestejný rozvod nebo se při otáčení vlní. Nad síly amatérů jsou i zuby s břitovými destičkami ze slinutého karbidu, velmi komplikované je broušení kotoučů s lomenými zuby. Takové kotouče bezpečně zvládne jen profesionál na speciálním zařízení.

Jan na to:

  • bruste zásadně odpojeni od elektrické sítě
  • z bezpečnostních důvodů nejímejte kotouč ze stroje, bruste s kotoučem na hřídeli
  • aby se pila neprotáčela, zafixujte ji pomocí dvou dřevěných klínů
  • než uděláte pilníkem první tah, označte si první zub třeba fixem nebo nálepkou
  • všechny zuby bruste stejným počtem tahů, mělo by jich být 3 až 5
  • nenechte se zmást, že některý zub vypadá méně ostrý a počet tahů dodržujte pořád stejný
  • když se dostanete zpět k prvnímu zubu, projděte si všechny ostatní a pokud se vám jich bude zdát více tupějších, celý postup opakujte, ale zase stejný počtem tahů na všech zubech!
  • až budete mít zuby ostré, obtáhněte je buď brousícím, nebo obtahovacím kamenem podél ostří zubů

Pokud si na to troufnete, můžete na závěr ještě kotouč egalizovat, zvýší to jeho životnost. Egalizace je vlastně vyrovnání hrotnice kotouče. Musíte egalizovat hodně opatrně, protože se to dělá za zpětného chodu. Pokud vaše pila zpětný chod nemá, kotouč upevněte opačně, protože na kámen musí zuby nabíhat svými hřbety. Použijte jen nízké otáčky a obtahovací kámen přibližujte velmi pomalu po desce stolu k zubům. Egalizovat se mají asi čtyři zuby z pěti, celkem tedy 80 % všech zubů.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 1/5 (4 hlasy)





Související články