Jak si správně vybrat japonskou pilu?

  

Globalizace nezadržitelně pokračuje, a ačkoli k ní mohou mít lidé řadu výhrad, v některých oblastech je to bezesporu dobře. Její zásluhou je i na českém trhu dostupná široká nabídka ručních japonských tradičních pil, přičemž na následujících řádcích se dozvíte, jaké byste měli při svém výběru preferovat. Nejdůležitějším znakem japonských pil je, že se jimi oproti těm evropským řeže tahem k sobě. Výsledkem je rychlé a snadné řezání i přesný řez.

Japonské pily s vyměnitelným listem vedou

Na trhu si je dnes možné vybrat mezi pilami z tradičního designu a těmi, které mají vyměnitelné listy. I v samotném Japonsku se používají častěji druhé z nich, protože mají vysokou životnost a je tu menší nebezpečí jejich zlomení.

Čeho si všímat při výběru japonské pily?

Při výběru ideální japonské pily mají zásadní důležitost tři prvky:

  1. Tloušťka listu – tenčí pily jsou rychlejší a spoří energii. Výhodou japonských pil je skutečnost, že díky svému zatížení v tahu mohou být tenčí než obvykle.
  2. Pružnost – z ohebnosti a tloušťky čepele je možné spočítat korekci řezu i čistotu jeho povrchu. Pokud se bude pohybovat v intervalu mezi 0,15 a 0,35 mm, směr řezání je možné v případě potřeby snadno opravit. Proto se takových pil využívá pro řezání dřeva v mokrých oblastech nebo pro hrubé řezy. U pil s hodnotou 0,1 – 0,15 mm je třeba se smířit s tím, že korekce je velmi těžká.
  3. Rozteč zubů – Při výběru je nutné zohlednit skutečnost, že když je rozteč zubů velká, materiál je ve větším množství přepravován v zubech a řezy jsou tedy rychlejší. To má za následek, že povrch není tolik čistý. V opačném případě je řezná plocha čistší, ale zuby se nedostanou do takové hloubky a nedokážou odnést tolik materiálu v mezerách.

Japonská pila je bezesporu nástrojem, jímž by měl být dnes vybaven každý moderní řemeslník. Precizní Japonci opět Evropě dodali nástroj, jenž je hříchem nevyužít!