Indukční deska má mnoho skvělých vlastností:
- rychle reaguje na požadované změny
- vaří rychle
- je energeticky úsporná
Indukční deska má mnoho skvělých vlastností:
Má ale i několik komplikací, nebo spíš věcí, na které je třeba myslet:
Ano či ne?
Indukční desky mají buď rámeček, nebo jen čisté sklo. S rámečkem se vám nepoškodí hrany desky, a pokud něco při vaření vyteče, nedostane se to mimo desku. Jsou ale i uživatelé, kteří tvrdí, že rámeček jim vadí při údržbě a čištění desky. Záleží tedy na vašich preferencích.
Určitě se nenechte zlákat nádherným designem, který vám ale podstatně zkomplikuje vaření. Rozložení plotýnek by mělo být hlavně logické – malé dopředu, větší dozadu. Někdy si říkám, že designéři snad musí být chlapi, kteří v životě nevařili. Je přece logické, že jíšku v menším kastrůlku nelze míchat na zadní plotýnce, když na velké, která leží před ní, vaříte třeba brambory.
Podle toho v jakém nádobí nejčastěji vaříte, si vyberte minimální velikost hrnců vhodných pro konkrétní desku. Skvělou a hlavně praktickou funkcí indukční desky je ale možnost dvě vedlejší plotýnky podélně do jedné velké vhodné třeba pro úpravu masa v obdélníkovém pekáči (funkce bývá označována jako flexi zóna, nebo flexiindukce).
Hlavně praktické!
Také u ovládání by funkčnost měla být na prvním místě a design až za ní. Sebekrásnější ovládání, které bude příliš komplikované, vám práci s indukční deskou neusnadní, ale naopak by vám mohlo vaření úplně znechutit. Preferujte:
- ovládání každé plotýnky zvlášť
- posuvné dotykové ovládání, ne ovládání typu + a -
Ale doplňkových funkcí je stále víc a výrobci neustále vymýšlejí nová vylepšení. Zkuste si promyslet, co využijte a co ne, abyste si nekupovali indukční desku s mnoha zbytečnostmi, které jednou vyzkoušíte a pak už si jen budete v duchu nadávat, za co jste vyhodili peníze.