Úvod  › 

Jak vybrat chladničku?

  

Chladnička je základním vybavením bytu. Když nemáte postel, dá se spát na matraci nebo ve spacáku na karimatce, když nemáte pohovku, stačí pár polštářů na zem, ale kam dát mléko/pivo/víno (podle vašeho výběru), když je venku 30 stupňů? I proto má u nás chladničku téměř každá domácnost. Chladniček je velký výběr – malé, velké, s mrazákem i bez, vestavěné i samostatně stojící, klasické i americké. Stačí si jen vybrat, ale jak?

Vestavěné ledničky

si pořizujeme přesně podle parametrů kuchyňské linky a většinou i rovnou s ní, protože její rozměry i dispozice jsou limitované tvarem a velikostí kuchyňské skříňky, do níž se spotřebič vestavuje. Při nákupu takové chladničky a kuchyňské linky nezapomeňte na to, že se časem bude muset chladnička třeba opravovat a měla by tudíž být jednoduchým způsobem přístupná. Její výhodou je to, že elegantně zapadne do celkového designu kuchyně, nevýhodou jsou vyšší pořizovací náklady i limitovaná možnost chladničku časem vyměnit za novější model.

Samostatně stojící chladničky

U nás patří vůbec k nejoblíbenějším kombinované chladničky s mrazákem. Šetří místo a také její provoz je úspornější než kombinace pouhé chladničky a samostatného mrazáku. Mrazáky jsou umístěny většinou ve spodní části a mají obvykle několik zásuvek. Do chladničky je tak snadný přístup, což je logické. Z mrazáku si většina lidí bere potraviny jednou za týden i déle, zatímco z chladničky i několikrát denně. U menších modelů jsou naopak mrazáky zase nahoře.

Chladničky bez mrazáku se už většinou vyrábějí jen jako menší spotřebiče vhodné do malých prostor. Typickým příkladem jsou chladničky na chaty nebo do hotelových pokojů. Dvoukřídlá, takzvaná americká chladnička se u nás více kupuje až v posledních letech. Velmi často je doplněná také výrobníkem ledu ve dveřích, takže si její majitelé mohou dopřát efektivní servírování drinků, jak z amerického filmu. Její velkou nevýhodou ale je, že zabere v zavřeném i otevřeném stavu hodně místa.

Parametry pro výběr chladničky

Prvním z nich je velikost chladničky. Kromě velikosti prostoru je dobré se rozhodnout i podle počtu osob, které ji budou využívat. Když totiž koupíte chladničku příliš velkou a nevyužíváte celý její prostor, zvyšujete si zbytečně provozní náklady. Zaplatíte i o několik tisíc ročně více.

Obvykle se uvádí, že pro jednoho člověka je vhodný objem chladničky asi 50 až 70 litrů a objem mrazáku kolem 20 litrů. Takže pro klasickou čtyřčlennou rodinu se doporučuje chladnička o objemu minimálně 200 litrů doplněná mrazákem o objemu 60 až 80 litrů. Ale například americké chladničky mohou mít mrazák s objemem i přes 200 litrů.

Při úvahách o vhodném umístění nezapomínejte, že jsou místa, kam je dát chladničku naprosto nevhodné. Takovým místem je pozice vedle zdroje tepla (sporák, radiátor, místo s přímým slunečním svitem větší část dne apod.). Chladnička sice na takovém místě může vypadat hezky, ale její spotřeba energie se významně zvýší.

Vzhled

Chladničky patří do takzvaného bílého zboží, proto jsou nejčastěji stále dodávány v bílé barvě. Najdou se ale i chladničky v jiných odstínech – od černé přes šedou po béžové, ale výraznější vínová nebo tyrkysová. Populární je i nerezový povrch, ale tam je třeba dávat pozor, jaká je jeho finální úprava. Některé typy nerezu mají ochrannou vrstvu proti otiskům prstů, jiné ne. V druhém případě z čištění nevyjdete.

Spotřeba energie

Chladničku koupíte, zapojíte a pak už bude až do konce své životnosti potřebovat energii. Proto je dobré zvažovat nákupní cenu v poměru k provozním nákladům. Levný nákup by se vám mohl dost prodražit. Vybírejte si chladničky v energetické třídě A++ nebo ještě lépe A+++. Informaci o energetické náročnosti najdete na energetickém štítku. Pokud chladničku hledáte v e-shopech, tento údaj je tam také vždy uveden. U těch energeticky nejúspornějších se můžete dostat na náklady v řádu několika korun denně.

Hluk

Moderní chladničky už zdaleka nevyluzují tak silné zvuky, jaké si pamatujeme třeba z dětství. Hluková norma je 47 dB, ale současné modely mají hlučnost i o 10 dB nižší. Ale hodně záleží také na tom, v jaké kuchyni máte ledničku umístěnou. Dlažba na podlaze a hladké stěny bez záclon či závěsů budou znamenat vyšší hlučnost, než když je chladnička umístěna na koberci či jiném zvuky tlumícím povrchu. 

Parametry mrazáku

Kdo zažil delší výpadek proudu s mrazákem plným masa, bude při koupi nového spotřebiče hledat informaci o akumulační době. Ta udává, jak dlouho vám vydrží potraviny zmražené, pokud bude mrazák odpojen od elektřiny. Obvykle to bývá nejméně 10 hodin, ale akumulační doba se zkrátí, pokud je mrazák v době výpadku opakovaně otvírán. Mrazicí výkon zase udává, kolik kilogramů čerstvých potravin je schopen zamrazit během 24 hodin. Mrazicí výkon se pohybuje od 2 do 24 kg za 24 hodin.

Další funkce a co znamenají

V současnosti už je zcela běžný takzvaný „no frost“, tedy nenámrazový systém, zatímco u starších typů bylo jen automatické odmrazování. Funkce nulová zóna znamená, že je spotřebič vybaven zónou s nižší teplotou, než je ve zbytku chladničky.  Slouží k uložení syrového masa, uzenin, ovoce či zeleniny. Chladničky vybavené antibakteriální ochranou mají speciální vzduchové filtry a stěny potažené látkami s příměsí stříbra. Funkce Coolmatic slouží k rychlému zchlazení potravin, zatímco obdobná funkce Frostmatic (někdy taky Super Freeze) zase potraviny rychle zmrazí. Super Cool (nebo party funkce) umí rychle vychladit nápoje, třeba láhev vína už za půl hodiny. Moderní chladničky mívají také kontrolní prvky, například LED diody, které vás třeba upozorní, že nemáte dovřená dvířka, nebo že je uvnitř příliš vysoká teplota, nebo digitální displej, na kterém si vše jednoduše nastavíte i zkontrolujete. Objevují si i modely s LCD displejem a dotykovým ovládáním.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)