Úvod  ›   › 

Jak poznat nádobí na indukci?

  

Indukční vaření, indukční nádobí, indukční varné desky jsou pojmy poměrně časté, ale skutečně víte, co znamenají?

Co je to indukční vaření

Základní vlastností indukční varné desky je, že nespotřebovává teplo na ohřívání sebe sama, ale ohřívá přímo nádoby. Je to díky tomu, že tradiční elektrické spirály jsou nahrazeny cívkami, které pod vlastní skleněnou deskou vytvářejí střídavé elektromagnetické pole. A právě to zahřívá nádobí, nikoli desku samu. Na rozdíl od například plynového hořáku můžete u indukční varné desky nastavit přesně teplotu, kterou potřebujete, a během přípravy pokrmů ji upravovat podle jednotlivé fáze vaření.

Výhody indukční varné desky:

  • pokud na desce není žádná nádoba, nezahřeje se, i když ji omylem zapneme
  • i během vaření je deska vedle zahřívaného hrnce bezpečná a můžeme se jí bez obav dotknout rukou
  • deska se nepřehřeje, má dětskou pojistku
  • snadno se ovládá díky dotykovým tlačítkům
  • díky cílené distribuci tepla je vaření za pomoci indukce energeticky úsporné
  • snadno se udržuje v čistotě
  • nemusíte mít rychlovarnou konvici, deska ohřeje vodu rychleji

Vlastnosti nádobí pro vaření na indukce

Varné nádoby vhodné na indukční varné desky musí mít feromagnetické dno. To snadno poznáte, když na něj přiložíte magnet. Zůstane-li držet magnet na dně nádoby, je pro indukční varnou desku vhodná. Výrobci takové nádobí obvykle značí symbolem cívky (řada smyček vedle sebe), případně anglickým nápisem INDUCTION. Jeho výhodou je, že ho lze bezpečně používat i na jiných typech varných desek či na plynových hořácích. To je výhodné zejména u tzv. kombinovaných desek, kde jsou zároveň varné indukční zóny a sklokeramické plotýnky.

Indukční nádobí není stejné

I když musí mít všechny nádoby na indukční varné desky feromagnetická dna, vzhled, materiály a povrchová úprava jejich dalších částí se mohou podstatně lišit. Můžete si tedy vybrat takové nádobí, v němž jste zvyklí vařit, jen s jiným dnem.  Ostatně i dna jsou různá. Čím silnější feromagnetické dno je, tím rychleji se jídlo uvaří, hrnce se slabšími dny budete muset zahřívat déle.

Korpus indukčního nádobí tak může být vyroben z těchto materiálů:

  • nerez
  • smalt
  • litina
  • hliník
  • titan
  • železo
  • měď
  • porcelán

Do budoucna ale není vyloučeno, že se objeví i další vhodné materiály.

Řadu variant má indukční nádobí také uvnitř. Vnitřní povrch může být přilnavý i nepřilnavý, vyrobený z různých materiálů (smaltovaný, teflonový, titanový, keramický), případně můžete najít i nádobí vet vnitřní úpravy povrchu, místo níž je jen materiál korpusu (nerezové či litinové).

Jak vybrat správné rozměry nádobí

Protože se ohřívá jen nádoba, nikoli topná zóna, nevadí, když dáte na indukční desku nádoby s menším průměrem, než je velikost příslušné topné zóny.  Naopak, je-li dno hrnce větší, než rozměr topné zóny, jídlo se na krajích nebude dostatečně vařit. Takové nádobí tedy vhodné není. Nejlepší je tedy přesně vědět, jaké rozměry má vaše vybraná indukční deska, a podle toho vybrat velikost jednotlivých hrnců.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)