Úvod  ›   ›   › 

Jak dlouho sušit dřevo pro topení v krbu a kamnech?

  

Ať už budeme hovořit o krbových kamnech, které jsou momentálně velkým hitem v řadě rodinných domů nebo kamnech, nacházejících se zejména na našich chatách a chalupách, spotřeba dřeva v zimním období je opravdu velká... Právě proto je třeba, abychom byli dobře připraveni se zásobou, ať už mrazíky uhodí větší či menší. Taková příprava však není jen otázka sezóny, ale naopak i několika let, pokud zrovna neseženeme již suché a rovnou použitelné dřevo k topení. To, jak bude náš dům vytopen, záleží na druhu, kvalitě a stupni vysušení dřeva.

Co se týká samotného topení, je vhodné použít jak měkké dobře vysušené dřevo, které rychleji hoří, tak i tvrdé vysušené dřevo. Nenamíchání a nepoužití obou druhů během jednoho topení neznamená, že by se dům nevytopil, ale topení půjde hůř a pomaleji. Hlavní rozdíl mezi čerstvým dřevem a suchým je, že suché dřevo má obsah vlhkosti pod 20% a díky tomu velice dobře vyhoří. Rychleji hoří jedlové, smrkové a borovicové dřevo, které je ideální na podpal, právě díky vyššímu obsahu pryskyřice. Kvůli pryskyřici drobně prská a hlasitě praská, takže jsou od něj jiskry. Doporučuje se proto používat jako směs ještě s jiným druhem dřeva.

V případě, že si připravujeme dřevo do zásoby k sušení, je vhodné ho mít rovnou předpřipravené v univerzální délce do krbu a kamen, což dělá 25-35 cm. Každá další vrstva se rovná na proklady, např. slabé hranoly nebo latě, aby dřevo právě dobře dýchalo. V takovém případě se čas sušení výrazně zkracuje...

Samotné sušení dřeva nelze nějak konkrétně určit, záleží na mnoha ukazatelích a především na tom, zda sušíme dřevo měkké či tvrdé. Zpravidla lze doba sušení určit na 1-3 roky. Jediným spolehlivým ukazatelem, který nám dokáže říci, zda je dřevo dostatečně suché nebo není, je elektronický vlhkoměr. Dřevo mění svou vlhkost dle venkovní teploty, vlhkosti a tlaku vzduchu.

Přirozené sušení dřeva

Tímto pojmem se rozumí přirozené sušení dřeva venku za nízkých počátečních nákladů, ne umělé sušení v sušárně (zde se suší dřevo pro ještě nižší požadovanou vlhkost, používané např. pro výrobu nábytku)

Pozor na další proschnutí dřeva i v interiéru

Pokud si nanášíme již vychlé připravené dřevo do zásoby domů, pozor na to, že i v interiéru může silně proschnout a to za velice krátkou dobu. U důkladně odleželého dřeva z venku se můžeme s tímto jevem setkat již cca po týdnu. Jedinou pomocí je, nenosit domů více dřeva do zásoby, ale maximálně cca na 3 dny dopředu. V případě interiérového proschnutí dřevo hoří mnohem rychleji.

Skladování dřeva k proschnutí

  • Sklep Ve sklepě čerstvé dřevo zplesniví, tam je třeba skladovat již usušené, určené přímo k topení.
  • Venku Venku je ideální skladovat dříví k sušení, zde je dřevo připravené k topení většinou za další sezónu, pokud se dodrží hlavní zásady. Důležité je, skladovat dřevo v polenech, tedy rovnou naštípané na požadovanou délku. V případě, že bychom vyskládali dřevo v kulatinách, zpomalí to schnutí a tím se prodlouží cca o další rok až 3 roky a poté i v krbu či kamnech chytá hůř.
  • Dřevník Základem skladování dřeva v dřevníku je důkladné provětrávání, tedy nechat mezi dřevem a stěnou cca 5-10 cm volného místa. Polena by neměla být na těsno u sebe, musí se mezi jednotlivými kusy nechat mezery, aby mezi ně mohlo protahovat.
  • Na dešti Dřevo pod střechou je sice ideálnější, ale i tak déšť tolik nevadí. Hlavní je nikdy nezakrývat dříví plachtou celé, jelikož plachta brání vzduchu, Nehrozí sice zpomalení schnutí, ale zase vzniká plíseň a hniloba. Ani opak ale není zrovna šťastná volba, sušení na celodenním přímém slunci se také nedoporučuje, jelikož by se usušilo moc rychle a mohlo by popraskat.

Nedostatečně vyschlé dřevo, které nemá správnou vlhkost 18-20% poznáme tak, že nám neustále špiní dvířka od krbu a hodně kouří.

Čas od času se doporučuje dříví k sušení přerovnat.

Proč nám tolik záleží na dobře proschlém dřevu? Odpověď je naprosto jednoduchá - získáme tím ekologicky i ekonomicky výhodné topení. A ušetříme si tím spoustu práce i času...

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)