Úvod  ›   › 

Jak postavit dřevěnou udírnu?

  

Uzený bůček, zauzený sýr s bylinkami nebo nakládaný pstruh právě vytažený z provoněné udírny… Také se vám sbíhají sliny? Lahodné a zároveň bezpečně zakonzervované dobroty si můžete zaudit i na vlastní zahradě. Pojďme se podívat, jak si postavit vlastní dřevěnou udírnu, aniž byste vyhodili tisíce za materiál nebo dovážené pseudo-dřevěné napodobeniny.

Velikost udírny - Vše záleží na účelu, ke kterému bude udírna sloužit. Pokud vám bude stačit menší na několik málo kilo masa či sýra, můžete bez výhrad použít níže uvedené míry, pokud byste však toužili po udírně na desítky bůčků a slanin, budete potřebovat více materiálu a celou stavbu zvětšit, zpevnit a stavebně propracovat.

Části naší stavby - Samotná udírna je ve své podstatě krabice z prken. Důležité však je myslet na to, že se jedná o čisté dřevo bez jakéhokoliv nátěru a impregnace. K tomuto základu patří topeniště, které může mít různé podoby, od obyčejné díry v zemi až po vybetonované či cihlami vyložené. Samozřejmostí je také kouřovod mezi ohništěm a dřevěnou udírnou, který musí být bezpečně odizolován.

Topeniště a kouřovod

Na menší domácí udírnu se zdá nejlepším řešením přenosné topeniště z ocelového plechu (řešení z vyzdění z šamotových nebo ostře pálených cihel se používá u zděných udíren). Rozměr ohniště uvnitř by měl být š.30 x v.25 x h.40 cm, samozřejmostí jsou kvalitní kamnová dvířka, které lze sehnat v každém obchodu pro kamnáře.

Z prostoru ohniště vedeme kouř pomocí keramické, plechové nebo nerezové roury, vznikne nám tzv. kouřovod. Průměr roury by měl být okolo 15 až 18 cm, délky 1,5 až 3 metry. Pokud by byl kouřovod příliš dlouhý, zbytečně by unikalo teplo a uzení by trvalo příliš dlouho, při krátké vzdálenosti mezi ohništěm a dřevěnou udírnou zase vzniká nebezpečí přeskočení jiskry a horké plyny by mohli maso připálit. Někteří kutilové také kouřovod zasypávají resp. zakopávají do země, tuto možnost zvažte dle vlastních možností a preferencí.

Dřevěná konstrukce udírny

Kostra udírny by měla být postavena ze stabilních přírodních hranolů cca 50x50mm, záleží však na konkrétním modelu, který si pro stavbu udírny zvolíte. K obložení základní kostry jsou vhodná smrková prkna či smrkové palubky. Pokud se rozhodnete dělat dřevěné udírně podezdívku, aby lépe izolovala a držela teplo, doporučujeme klasické cihly a na ně postavit dřevěnou udírnu s komínem, který by měl být opatřen regulační klapkou (nebo s otvory v zadní stěně).

Stavba dřevěné udírny

Samozřejmostí jsou v udírně rošty nebo tyče, na které se uzené maso či sýry věší, tloušťka a vzhled těchto úchytů zcela záleží na vaší fantazii, důležité je, aby vydržely mnohahodinový přísun teplého kouře a váhu uzených potravin. Další součástí udírny je teploměr, který patří do středu udírny a díky kterému budete mít stále přehled o teplotě. Vychytávkou může být teploměr, který můžeme sledovat zvenku udírny, abychom během uzení nemuseli snižovat teplotu uvnitř neustálým otevíráním dvířek.

Rošt do udírny

Poslední, ale velmi důležitou radou je obyčejný písek na dně udírny. Hromádka písku, do které bude odkapávat tuk z udících se dobrot, totiž může zachránit dřevěnou konstrukci před vzplanutím. Dobré je také promyslet vzdálenost přívodu kouřovodu od místa, kam bude tuk odkapávat. Je nezbytné, aby byla vzdálenost alespoň 10 cm. Celý kouřovod může vést do podezdívky udírny tak, že spodní hrana kouřovodu je ode dna asi 10-15 cm, na dně je dostatečné množství písku, který absorbuje odkapávající mastnotu.

Dřevo a první zkouška

Mnoho debat se vede okolo ideálního dřeva používaného k topení během samotného uzení. Ať už si vyberete dub, buk bez kůry, jabloň, švestku nebo olši, zásadní je, aby bylo dřevo dostatečně proschlé a bez chemických úprav. Zvláště maso je na nekvalitní topivo extrémně citlivé, vždy na něm poznáte, pokud nebude dřevo kvalitní.

Než se však pustíte do prvního uzení, je třeba udírnu poprvé pořádně vypálit. Zkušenosti radí topit v ní i několik dní, topeniště, kouřovod i samotná udírna se musí pročistit a vypálit, aby zbytečné výpary nešly později do uzených dobrot. Je možné, že se dřevo v dřevěné konstrukci mírně smrskne, vzniklé průduchy však nejsou na škodu, pokud nejsou příliš velké, zajišťují rovnoměrné uzení ve všech místech udírny.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 4.6/5 (5 hlasů)