Domácí udírny jsou stále oblíbenějším vybavením zahrad, které umožňuje přípravu skutečných lahůdek. Vedle klasického uzeného masa a masných výrobků jsou to především uzené sýry. V porovnání se sýry z obchodu, u nichž je zauzení dosahováno průmyslovými postupy, představují sýry zpracované domácí udírnou v podstatě unikátní produkt, které může být velmi ceněným zpestřením nejen běžného jídelníčku, ale také rodinných oslav a občerstvení na různé události. Udit lze hned několik druhů sýru včetně veganského tofu, a kromě klasického postupu lze velmi dobrých výsledků dosáhnout také aplikací koření nebo bylinek.
Proč domácí udírna?
Dům postavený, krásná zahrada, altánek, gril. To vše již doma máte a přemýšlíte co dál? Co takhle domácí udírna? Domácí uzené maso a klobásy dokáží zpříjemnit posezení s přáteli. Nejlepší na tom je, že stavba domácí udírny není nic složitého a zvládne ji opravdu každý. Tak se do toho pustíme!
Přátelé sedí na zahradě, popíjí pivo a vy servírujete vlastní uzené maso, ryby a sýry na stůl. Těžko si představit krásnější letní večer. Pojďme si ukázat, jak jednoduché je postavit si vlastní dřevnou udírnu, ve které budete moci připravit přátelům i rodině delikatesy, o kterých se jim nesnilo.
Uzený bůček, zauzený sýr s bylinkami nebo nakládaný pstruh právě vytažený z provoněné udírny… Také se vám sbíhají sliny? Lahodné a zároveň bezpečně zakonzervované dobroty si můžete zaudit i na vlastní zahradě. Pojďme se podívat, jak si postavit vlastní dřevěnou udírnu, aniž byste vyhodili tisíce za materiál nebo dovážené pseudo-dřevěné napodobeniny.