O tom, že ryby jsou zdravé, není pochyb. Možností přípravy máme hned několik, vaření, smažení, pečení, anebo také uzení. Takto připravené ryby jsou velice chutné a postup zvládne každý. Důležitá je příprava a volba správného postupu.
Jak udit kapra?
Vše začíná přípravou
Nejprve si musíme rybu dobře připravit. Je třeba ji zbavit šupin a dobře opláchnout. Kapr je na uzení vhodný zejména proto, že patří mezi tučnější ryby a není zároveň tolik mastný, jako například sumec. Hlava se při uzení obvykle nechává. Můžete použít některou z osvědčených marinád nebo rybu pouze hodně nasolit kuchyňskou solí. Je důležité, aby sůl rovnoměrně pronikla do masa. Rybu rozporcujeme na přibližně stejné kusy, nebo ji můžeme udit vcelku.
Rozhodnete-li se udit kapra celého, nařízněte na pár místech hřbet. Sůl se tak snadněji dostane do svaloviny. Práci vám usnadní solný lák, který se používá u větších ryb, tedy i u kapra je vhodný. Správné nasolení je totiž základem úspěchu dobře uzené ryby. Naložíme-li rybu do láku, dosáhneme tím rovnoměrného nasolení. Koncentrace nálevu by měla být přibližně 10 : 1 až 12 : 1, tedy v 10 l vody se rozpustí asi 1 kg soli. Obecně platí pravidlo, které říká, že čím kratší doba naložení, tím vyšší zůstane obsah soli.
Zdroj - kapřík z Jižních Čech
Jaké jsou možnosti uzení?
Udit můžete různě. Lze zvolit uzení studeným kouřem, které probíhá při teplotách kolem 20 °C v udícím zařízení. Tyto produkty jsou ovšem velice slané, i když mají dlouhou trvanlivost, jejich chuť není tak dobrá.
Častěji se používá uzení ryb horkým kouřem. Ryba se navlékne na udící dráty a položí na udící rošty. U tohoto způsobu přípravy je důležité, aby ryba byla dostatečně nasolená v solném nálevu. Nejprve je předsušíme asi při 50 °C přibližně 30 minut a poté nastavíme teplotu v udící komoře na 100 °C a dále udíme hodinu. Poté je třeba snížit teplotu a na čoudícím dřevě udíme ryby do zlatova.
Předchozí článek Další článek
Úvod › Seznam štítků › Uzení
Kapitoly tématu „Uzení masa“
- Jak naložit maso na uzení?
- Jaké dřevo na uzení? Inspirace - jak udit.
- Jak připravit maso na uzení? - solení
- Jak postavit dřevěnou udírnu?
- Návod jak postavit dřevěnou udírnu
- Jak udit tolstolobika?
- Jak udit kapra?
- Jak správně udit klobásy?
- Jak udit bůček?
- Jak udit žebra?
- Jak vyudit lososa? - uzená ryba
- Jak udit kuřecí stehna?
Související články
- Jaké dřevo na uzení? Inspirace - jak udit.
- Jak postavit dřevěnou udírnu?
- Jak udit tolstolobika?
- Návod jak postavit dřevěnou udírnu
- Jak udit kuřecí stehna?
- Jak naložit maso na uzení?
- Jak připravit maso na uzení? - solení
- Jak vyudit lososa? - uzená ryba
- Jak udit žebra?
- Jak udit bůček?
- Jak udit kapra?
- Jak správně udit klobásy?
- Jak dlouho udit bůček?
- Jak vyrobit domácí udírnu?
- Jak správně naložit maso na uzení?
- Jakým dřevem udit?
- Uzení sýrů - kompletní návod pro inspiraci
Aktuální články
- Jak měřit a vybrat perfektní barovou židli (pro domácí bar)
- Jak na parkovací stání před plotem
- Rozpočet základů
- Bydlení ve stodole
- Jaký je vliv malých domů na životní styl a kvalitu života?
- Dílna - jaké nářadí a vybavení potřebujete pro zřízení domácí dílny?
- Drenážní beton - popis, jak jej připravit, tipy na jeho využití
- Odvětrání odpadu – k čemu je dobré, jak jej realizovat
- Oprava podlahy z betonu – jak na drolící se beton, výtluky a trhliny?
- Co dělat, když plastová okna drhnou