Úvod  › 

Jak udit kapra?

  

O tom, že ryby jsou zdravé, není pochyb. Možností přípravy máme hned několik, vaření, smažení, pečení, anebo také uzení. Takto připravené ryby jsou velice chutné a postup zvládne každý. Důležitá je příprava a volba správného postupu.

Vše začíná přípravou

Nejprve si musíme rybu dobře připravit. Je třeba ji zbavit šupin a dobře opláchnout. Kapr je na uzení vhodný zejména proto, že patří mezi tučnější ryby a není zároveň tolik mastný, jako například sumec. Hlava se při uzení obvykle nechává. Můžete použít některou z osvědčených marinád nebo rybu pouze hodně nasolit kuchyňskou solí. Je důležité, aby sůl rovnoměrně pronikla do masa. Rybu rozporcujeme na přibližně stejné kusy, nebo ji můžeme udit vcelku.

Rozhodnete-li se udit kapra celého, nařízněte na pár místech hřbet. Sůl se tak snadněji dostane do svaloviny. Práci vám usnadní solný lák, který se používá u větších ryb, tedy i u kapra je vhodný. Správné nasolení je totiž základem úspěchu dobře uzené ryby. Naložíme-li rybu do láku, dosáhneme tím rovnoměrného nasolení. Koncentrace nálevu by měla být přibližně 10 : 1 až 12 : 1, tedy v 10 l vody se rozpustí asi 1 kg soli. Obecně platí pravidlo, které říká, že čím kratší doba naložení, tím vyšší zůstane obsah soli.

Kapřík

Zdroj - kapřík z Jižních Čech

Jaké jsou možnosti uzení?

Udit můžete různě. Lze zvolit uzení studeným kouřem, které probíhá při teplotách kolem 20 °C v udícím zařízení. Tyto produkty jsou ovšem velice slané, i když mají dlouhou trvanlivost, jejich chuť není tak dobrá.

Častěji se používá uzení ryb horkým kouřem. Ryba se navlékne na udící dráty a položí na udící rošty. U tohoto způsobu přípravy je důležité, aby ryba byla dostatečně nasolená v solném nálevu. Nejprve je předsušíme asi při 50 °C přibližně 30 minut a poté nastavíme teplotu v udící komoře na 100 °C a dále udíme hodinu. Poté je třeba snížit teplotu a na čoudícím dřevě udíme ryby do zlatova.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 3.5/5 (8 hlasů)