Jak udit kapra?

O tom, že ryby jsou zdravé, není pochyb. Možností přípravy máme hned několik, vaření, smažení, pečení, anebo také uzení. Takto připravené ryby jsou velice chutné a postup zvládne každý. Důležitá je příprava a volba správného postupu.

Vše začíná přípravou

Nejprve si musíme rybu dobře připravit. Je třeba ji zbavit šupin a dobře opláchnout. Kapr je na uzení vhodný zejména proto, že patří mezi tučnější ryby a není zároveň tolik mastný, jako například sumec. Hlava se při uzení obvykle nechává. Můžete použít některou z osvědčených marinád nebo rybu pouze hodně nasolit kuchyňskou solí. Je důležité, aby sůl rovnoměrně pronikla do masa. Rybu rozporcujeme na přibližně stejné kusy, nebo ji můžeme udit vcelku.

Rozhodnete-li se udit kapra celého, nařízněte na pár místech hřbet. Sůl se tak snadněji dostane do svaloviny. Práci vám usnadní solný lák, který se používá u větších ryb, tedy i u kapra je vhodný. Správné nasolení je totiž základem úspěchu dobře uzené ryby. Naložíme-li rybu do láku, dosáhneme tím rovnoměrného nasolení. Koncentrace nálevu by měla být přibližně 10 : 1 až 12 : 1, tedy v 10 l vody se rozpustí asi 1 kg soli. Obecně platí pravidlo, které říká, že čím kratší doba naložení, tím vyšší zůstane obsah soli.

Kapřík

Zdroj - kapřík z Jižních Čech

Jaké jsou možnosti uzení?

Udit můžete různě. Lze zvolit uzení studeným kouřem, které probíhá při teplotách kolem 20 °C v udícím zařízení. Tyto produkty jsou ovšem velice slané, i když mají dlouhou trvanlivost, jejich chuť není tak dobrá.

Častěji se používá uzení ryb horkým kouřem. Ryba se navlékne na udící dráty a položí na udící rošty. U tohoto způsobu přípravy je důležité, aby ryba byla dostatečně nasolená v solném nálevu. Nejprve je předsušíme asi při 50 °C přibližně 30 minut a poté nastavíme teplotu v udící komoře na 100 °C a dále udíme hodinu. Poté je třeba snížit teplotu a na čoudícím dřevě udíme ryby do zlatova.


Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 3.3/5 (33 hlasů)


  
Úvod  ›  Seznam štítků  › 





Kapitoly tématu „Uzení masa


  1. Jak naložit maso na uzení?
  2. Jaké dřevo na uzení? Inspirace - jak udit.
  3. Jak připravit maso na uzení? - solení
  4. Jak postavit dřevěnou udírnu?
  5. Návod jak postavit dřevěnou udírnu
  6. Jak udit tolstolobika?
  7. Jak udit kapra?
  8. Jak správně udit klobásy?
  9. Jak udit bůček?
  10. Jak udit žebra?
  11. Jak vyudit lososa? - uzená ryba
  12. Jak udit kuřecí stehna?

Související články

Aktuální články