Uzení je velmi oblíbenou a hojně využívanou úpravou masa, sýrů, ryb, klobás a salámů. Vedle specifických příprav potravin před samotným uzením, je zcela zásadní vybrat to správné dřevo.
Jaké dřevo na uzení? Inspirace - jak udit.
Stejně jako můžete vařené jídlo pokazit špatně zvoleným kořením či přesolením, můžete uzení masa zcela znehodnotit nevhodně zvoleným dřevem. Naopak, když vyberete správně, stane se z Vašeho masa umělecké dílo, a v puse se bude rozplývat.
Vhodné dřevo
Pro to správné aroma a skutečný chuťový požitek nejlépe poslouží tvrdé dřevo z dubu, buku či javoru. Zároveň je skvělá švestka, trnka a hrušeň. Hodí se dokonce i jabloň. Z dalších listnatých stromů je možné použít břízu, akát, olši, topol a dokonce i ořech. Ty ale nejsou tak často využívané na rozdíl od ostatních druhů stromů.
Podle expertů, je prý lepší přidávat palivo z ovocných stromů až v druhé polovině nebo spíše ke konci udícího procesu, aby maso nechytlo až příliš nasládlou chuť například švestky. Dobře zvolená délka a intenzita hoření, včetně správného rozhoření udírny, je důležitá pro konečnou vůni, jež se natáhne do masa.
Nevhodné dřevo
Naprosto nevhodné jsou broskvoň, meruňka a třešeň. Obsahují totiž pryskyřici, která by masu uškodila, a stalo by se v podstatě nepoživatelným, protože by chytlo nepříjemnou pachuť. Kvůli tomu jsou zcela nevyhovující jehličnany, ve kterých je jí ještě více.
- Rada - Používejte dřevo bez kůry.
Je důležité, abyste dřevo předtím, než ho dáte do udírny, zbavili kůry, např. u olše a dubu je to priorita, protože jinak by bylo maso hořké až nakyslé, a mohlo by dokonce během uzení černat (to se většinou stává, pokud použijete dub i s kůrou).
- Rada - Používejte suché dřevo.
Toho správného kouře docílíte jen tehdy, když je dřevo naprosto suché, neboť z vlhkého je kouře až moc, a masu to spíš uškodí.
Na závěr Vám poradíme, jaký strom se hodí k jednotlivým potravinám určeným pro uzení. Samozřejmostí je kombinace s dubem či bukem a následovné přidání dalšího druhu dřeva. Zároveň přiblížíme charakteristiku některých stromů.
Jaké dřevo dle druhu uzené potraviny?
- Hovězí maso – nejvhodnější je dub, vlašský ořech a jabloň
- Vepřové maso – k tomu se hodí jabloň, bílý ořech, hrušeň, olše, javor a dub
- Drůbeží maso – javor, olše, hrušeň a jabloň
- Ryby – nejlépe olše a dub
- Sýry a zelenina – použijte javor
- Zvěřina – zvolte hrušeň, olši nebo vlašský ořech
- Uzená vepřová šunka – zaručeně nejlepší je jabloň
Uzená ryba je trendem poslední doby. Správně vyuzená chutná výborně!
DRUHY STROMŮ
- Buk – bývá zrádný, co se odkapávajícího tuku týká (podle toho jakou máte udírnu), neboť díky velké výhřevnosti, může dojít k vznícení a tím pádem by se maso zničilo. Jinak je pro maso naprosto skvělý, neboť mu dodává zcela báječnou a charakteristickou chuť.
- Bříza – ač byste to nečekali, bříza dokáže maso zjemnit a dodat mu zajímavou chuť, zároveň má díky ní masíčko pěknou tmavou kůrčičku.
- Dub – má své osobité aroma, díky kterému je stejně jako buk hojně vyhledávaným druhem pro udírny. Pokud mu necháte kůru, nebo nenecháte dřevo správně proschnout, maso zkysne a zhořkne.
- Olše – stejně jako u břízy, je tomu i u tohoto stromu. Maso je po něm krásně měkké, úžasně voní a je jemné. Díky olši si získává hnědou až zlatavě hnědou barvu.
- Ovocné stromy – u tohoto druhu je chuť specifická pro každý strom, a záleží pouze na druhu masa, které použijete. Nejoblíbenější je bezesporu švestka, ale jinak musí každý vyzkoušet sám, jaké dřevo použít. Případně se u ovocných odrůd poradit se zkušeným majitelem udírny.
Kapitoly tématu „Uzení masa“
- Jak naložit maso na uzení?
- Jaké dřevo na uzení? Inspirace - jak udit.
- Jak připravit maso na uzení? - solení
- Jak postavit dřevěnou udírnu?
- Návod jak postavit dřevěnou udírnu
- Jak udit tolstolobika?
- Jak udit kapra?
- Jak správně udit klobásy?
- Jak udit bůček?
- Jak udit žebra?
- Jak vyudit lososa? - uzená ryba
- Jak udit kuřecí stehna?
Související články
Jaké dřevo na uzení? Inspirace - jak udit.Jak postavit dřevěnou udírnu?
Jak udit tolstolobika?
Návod jak postavit dřevěnou udírnu
Jak udit kuřecí stehna?
Jak naložit maso na uzení?
Jak připravit maso na uzení? - solení
Jak vyudit lososa? - uzená ryba
Jak udit žebra?
Jak udit bůček?
Jak udit kapra?
Jak správně udit klobásy?
Jak dlouho udit bůček?
Jak vyrobit domácí udírnu?
Jak správně naložit maso na uzení?
Jakým dřevem udit?
Uzení sýrů - kompletní návod pro inspiraci
Předchozí článek Další článek
Úvod › Seznam štítků › Uzení › Inspirace
Aktuální články
- Ochrana svahu: protierozní opatření
- Oprava prasklého umyvadla
- Vychytávky při malování pokojů
- Jak udělat mozaiku na zeď
- Tipy na skladování
- Jak stavět s respektem k místní architektuře a krajině
- Způsoby, jak připevnit různé předměty na stěnu
- Stavební deník
- Zpestření terasy
- S čím můžeme vytápět rodinný dům