Uzení je velmi oblíbenou a hojně využívanou úpravou masa, sýrů, ryb, klobás a salámů. Vedle specifických příprav potravin před samotným uzením, je zcela zásadní vybrat to správné dřevo.
Jaké dřevo na uzení? Inspirace - jak udit.
Stejně jako můžete vařené jídlo pokazit špatně zvoleným kořením či přesolením, můžete uzení masa zcela znehodnotit nevhodně zvoleným dřevem. Naopak, když vyberete správně, stane se z Vašeho masa umělecké dílo, a v puse se bude rozplývat.
Vhodné dřevo
Pro to správné aroma a skutečný chuťový požitek nejlépe poslouží tvrdé dřevo z dubu, buku či javoru. Zároveň je skvělá švestka, trnka a hrušeň. Hodí se dokonce i jabloň. Z dalších listnatých stromů je možné použít břízu, akát, olši, topol a dokonce i ořech. Ty ale nejsou tak často využívané na rozdíl od ostatních druhů stromů.
Podle expertů, je prý lepší přidávat palivo z ovocných stromů až v druhé polovině nebo spíše ke konci udícího procesu, aby maso nechytlo až příliš nasládlou chuť například švestky. Dobře zvolená délka a intenzita hoření, včetně správného rozhoření udírny, je důležitá pro konečnou vůni, jež se natáhne do masa.
Nevhodné dřevo
Naprosto nevhodné jsou broskvoň, meruňka a třešeň. Obsahují totiž pryskyřici, která by masu uškodila, a stalo by se v podstatě nepoživatelným, protože by chytlo nepříjemnou pachuť. Kvůli tomu jsou zcela nevyhovující jehličnany, ve kterých je jí ještě více.
- Rada - Používejte dřevo bez kůry.
Je důležité, abyste dřevo předtím, než ho dáte do udírny, zbavili kůry, např. u olše a dubu je to priorita, protože jinak by bylo maso hořké až nakyslé, a mohlo by dokonce během uzení černat (to se většinou stává, pokud použijete dub i s kůrou).
- Rada - Používejte suché dřevo.
Toho správného kouře docílíte jen tehdy, když je dřevo naprosto suché, neboť z vlhkého je kouře až moc, a masu to spíš uškodí.
Na závěr Vám poradíme, jaký strom se hodí k jednotlivým potravinám určeným pro uzení. Samozřejmostí je kombinace s dubem či bukem a následovné přidání dalšího druhu dřeva. Zároveň přiblížíme charakteristiku některých stromů.
Jaké dřevo dle druhu uzené potraviny?
- Hovězí maso – nejvhodnější je dub, vlašský ořech a jabloň
- Vepřové maso – k tomu se hodí jabloň, bílý ořech, hrušeň, olše, javor a dub
- Drůbeží maso – javor, olše, hrušeň a jabloň
- Ryby – nejlépe olše a dub
- Sýry a zelenina – použijte javor
- Zvěřina – zvolte hrušeň, olši nebo vlašský ořech
- Uzená vepřová šunka – zaručeně nejlepší je jabloň
Uzená ryba je trendem poslední doby. Správně vyuzená chutná výborně!
DRUHY STROMŮ
- Buk – bývá zrádný, co se odkapávajícího tuku týká (podle toho jakou máte udírnu), neboť díky velké výhřevnosti, může dojít k vznícení a tím pádem by se maso zničilo. Jinak je pro maso naprosto skvělý, neboť mu dodává zcela báječnou a charakteristickou chuť.
- Bříza – ač byste to nečekali, bříza dokáže maso zjemnit a dodat mu zajímavou chuť, zároveň má díky ní masíčko pěknou tmavou kůrčičku.
- Dub – má své osobité aroma, díky kterému je stejně jako buk hojně vyhledávaným druhem pro udírny. Pokud mu necháte kůru, nebo nenecháte dřevo správně proschnout, maso zkysne a zhořkne.
- Olše – stejně jako u břízy, je tomu i u tohoto stromu. Maso je po něm krásně měkké, úžasně voní a je jemné. Díky olši si získává hnědou až zlatavě hnědou barvu.
- Ovocné stromy – u tohoto druhu je chuť specifická pro každý strom, a záleží pouze na druhu masa, které použijete. Nejoblíbenější je bezesporu švestka, ale jinak musí každý vyzkoušet sám, jaké dřevo použít. Případně se u ovocných odrůd poradit se zkušeným majitelem udírny.
Předchozí článek Další článek
Úvod › Seznam štítků › Uzení › Inspirace
Kapitoly tématu „Uzení masa“
- Jak naložit maso na uzení?
- Jaké dřevo na uzení? Inspirace - jak udit.
- Jak připravit maso na uzení? - solení
- Jak postavit dřevěnou udírnu?
- Návod jak postavit dřevěnou udírnu
- Jak udit tolstolobika?
- Jak udit kapra?
- Jak správně udit klobásy?
- Jak udit bůček?
- Jak udit žebra?
- Jak vyudit lososa? - uzená ryba
- Jak udit kuřecí stehna?
Související články
- Jaké dřevo na uzení? Inspirace - jak udit.
- Jak postavit dřevěnou udírnu?
- Jak udit tolstolobika?
- Návod jak postavit dřevěnou udírnu
- Jak udit kuřecí stehna?
- Jak naložit maso na uzení?
- Jak připravit maso na uzení? - solení
- Jak vyudit lososa? - uzená ryba
- Jak udit žebra?
- Jak udit bůček?
- Jak udit kapra?
- Jak správně udit klobásy?
- Jak dlouho udit bůček?
- Jak vyrobit domácí udírnu?
- Jak správně naložit maso na uzení?
- Jakým dřevem udit?
- Uzení sýrů - kompletní návod pro inspiraci
Aktuální články
- Jak měřit a vybrat perfektní barovou židli (pro domácí bar)
- Jak na parkovací stání před plotem
- Rozpočet základů
- Bydlení ve stodole
- Jaký je vliv malých domů na životní styl a kvalitu života?
- Dílna - jaké nářadí a vybavení potřebujete pro zřízení domácí dílny?
- Drenážní beton - popis, jak jej připravit, tipy na jeho využití
- Odvětrání odpadu – k čemu je dobré, jak jej realizovat
- Oprava podlahy z betonu – jak na drolící se beton, výtluky a trhliny?
- Co dělat, když plastová okna drhnou