Úvod  ›  Seznam štítků  › 

Jak vyrobit domácí udírnu?

  

Proč domácí udírna?

Dům postavený, krásná zahrada, altánek, gril. To vše již doma máte a přemýšlíte co dál? Co takhle domácí udírna? Domácí uzené maso a klobásy dokáží zpříjemnit posezení s přáteli. Nejlepší na tom je, že stavba domácí udírny není nic složitého a zvládne ji opravdu každý. Tak se do toho pustíme!

Správný výběr

První rozhodnutí musí padnout mezí tím jestli chcete udit opravdu ve velkém (chápej jako půl prasete) nebo vám vystačí prostor pro pár klobás a nějaký ten bok. V prvním případě budete potřebovat udírnu s plechovou komorou, která bude obestavěná cihlami. To vám zajistí potřebný teplotní komfort a nebude docházet k rychlému vychladnutí. V opačném případě si vystačíte s dřevěnou udírnou. Následující postup vysvětluje druhou variantu.

Stavba

V případě dřevěné udírny tvoří udicí komoru jednoduchá prkenná bedna s vhodně vyřešeným přístupem k uzenému masu. Vhodným místem ke stavbě je terénní nerovnost která vyrovná rozdíl mezi spodní a horní částí. Ušetří vám to trápení s kopáním složitých základů. Kouř je zde z ohniště přiváděn kouřovodem o vnitřním průměru cca 30 cm a délce 1.5 m. Nezapomeňte dodržet mírný spád. Tím bude zajištěno správně vedení kouře a ten se tak nebude vracet do ohniště.

Velikost ohniště zvolte tak, aby se vám s ním pohodlně pracovalo. Vhodným rozměrem může být čtverec o straně 50 cm, na výšku vám pak stačí 30 cm. Prostě tak, aby se vám pohodlně přikládalo a regulovalo plamen. Na stavbu využijte šamotové cihly. Nejdůležitějším prvkem celého ohniště jsou dobře těsnící dvířka. Na jejich utěsnění můžete využít například kamnářského tmelu.  

Do udicí komory je vhodné umístit nějakou "překážku" pro kouř. Ten se tak bude muset proplést přes celou komoru, kolem vašich uzenin, než se dostane ven komínem. Může vám posloužit další šamotová cihla nebo keramická miska. V případě použíti misky, můžete rovnou zachytávat i odkapávající tuk. Ve stejné výšce jako jsou háčky na uzení dejte i bimetalový teploměr. Případné regulování teploty bude o dost jednodušší.

Užijte si výsledek

Takto v jednoduchosti a stručnosti jde shrnout stavba domácí dřevěné udírny. Chuťové výsledky jsou avšak úplně jinde! Přeji hodně štěstí při stavbě a dobrou chuť!

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 2.43/5 (7 hlasů)





Související články