Jak dlouho udit bůček?

Nemusíte mít nijak velký hlad, a přesto stačí jen slovo a začnou se vám na jazyku neodbytně sbíhat sliny. Takovým zaklínadlem je kupříkladu výraz uzený bůček! Kdo by jen při vyslovení tohoto spojení necítil tu vynikající chuť na patře? Příprava takového bůčku však může být skutečnou alchymií. Jak dlouho je ideální udit bůček, abyste si na něm opravdu pochutnali?

Nejčastější chyby při uzení

Příprava bůčku není nijak složitá. Postačí bůček, sůl, česnek a nechat naložit. Jak dlouho však nechat tento bůček udit? Pokud ho budete udit příliš krátce, může se snadno stát, že bude syrový. V opačném případě můžete pro změnu zaplakat nad výdělkem ve chvíli, kdy bude černý jako starý škrpál. Jistě si také nikdo nepřeje, aby mu z jeho laskominy polovina během uzení odkapala.

Uzení teplým kouřem

Doba uzení musí být pochopitelně odvislá od velikostí kusů bůčku, které udíte. Jako ideální se udává velikost kusů o váze 1kg – 1,5 kg. Toto maso by se mělo udit teplým kouřem při teplotě mezi 60-80 °C, a to přibližně 6-10 hodin. V případě dodržení tohoto jednoduchého postupu byste měli mít dostatečnou záruku, že se na uzeném bůčku opravdu pochutnáte. Pamatujte také na to, že ještě před samotným uzením je nutné kousky masa důkladně osušit.

Uzení studeným kouřem

Další možností, která připadá v úvahu, je rovněž uzení zastudena. K tomu se hodí především větší kusy bůčku, přičemž doba nakládání bývá okolo dvou týdnů. Zde je třeba bůček průběžně kontrolovat, protože maso musí být stále potopené v nálevu, který nesmí zapáchat. Takové uzení pak trvá osm až deset dnů.

Je tedy jen na vás, jestli budete preferovat uzení studeným nebo teplým kouřem. Výsledek by však měl být pokaždé stejný. Na svém uzeném bůčku byste si měli skutečně pochutnat a právě doba uzení na tom má rozhodující podíl. Pamatujte na to!


Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 3.75/5 (36 hlasů)


Související články

Jaké dřevo na uzení? Inspirace - jak udit.
Jak postavit dřevěnou udírnu?
Jak udit tolstolobika?
Návod jak postavit dřevěnou udírnu
Jak udit kuřecí stehna?
Jak naložit maso na uzení?
Jak připravit maso na uzení? - solení
Jak vyudit lososa? - uzená ryba
Jak udit žebra?
Jak udit bůček?
Jak udit kapra?
Jak správně udit klobásy?
Jak dlouho udit bůček?
Jak vyrobit domácí udírnu?
Jak správně naložit maso na uzení?
Jakým dřevem udit?
Uzení sýrů - kompletní návod pro inspiraci

  
Úvod  ›  Seznam štítků  › 

Aktuální články