Kam udírnu umístit?
Samotná konstrukce dřevěné udírny není technicky příliš složitá, i tak je ale nutné se na její stavbu pečlivě připravit. Důležité je dobře promyslet, kam udírnu umístěte. Správné umístění je pro udírnu zásadní. Měla by být dostatečně daleko od obytných budov, plotů i dřevin, a to nejen kvůli bezpečnosti, ale i kvůli správné cirkulaci kouře a pohodlnému přístupu. Co zvažovat při výběru vhodného umístění?
- Větrání a tah: Ideální místo by mělo být mírně vyvýšené a dobře větrané, mimo silný vítr. Udírna nesmí být zašitá v rohu dvora, kde by kouř stagnoval, protože správný tah je základ úspěchu.
- Podklad: Pokud má jít o trvalou stavbu, je vhodné vybudovat jednoduchý základ. Buď použijte betonovou desku nebo betonové dlaždice na zhutněném podkladu. Tím udírnu izolujete od vlhkosti, zvýšíte její stabilitu a také prodloužíte životnost.
- Přístup a bezpečnost: Myslete i na manipulaci s ohništěm, odvod kouře, skladování dřeva či přístup s plnými rošty masa. Udírna by měla být stabilní, dobře ukotvená a chráněná proti povětrnostním vlivům.
Výběr materiálu a plánek
Jakmile víte, kde bude správné místo pro udírnu, jaký bude mít podklad a přístup, připravte si náčrt nebo alespoň přibližný plán, jak by měla vypadat. Základem může být jednoduchý nákres, postačí ruční náčrtek. Co by měl takový plánek obsahovat? Nejde o přesné rozměry, důležité je ale mít představu o tom:
- Jak má být udírna vysoká?
- Jak bude široká?
- Jak se bude otevírat?
- Kudy povede kouřovod?
Podle plánku snadněji spočítáte množství materiálu a můžete promyslet, které nářadí budete potřebovat. Co se týče materiálu, tak na nosnou konstrukci se nejčastěji používá smrkové nebo borovicové dřevo o průřezu 6×6 nebo 8×8 cm. Stěny lze obložit palubkami, deskami nebo prkny, měly být ale suché, neošetřené lakem a bez plísní. Pro základ se používá betonová deska nebo betonové patky, například o rozměru 30×30 cm. Budete také potřebovat vnitřní vybavení udírny v podobě tyčí, na kterých budete udit, a mísy na zachytávání tuku.
Pokud plánujete topeniště nebo kouřovod připojený kovovou rourou, počítejte s potřebným materiálem a propojením už při návrhu. Budete potřebovat:
- Kouřovodové roury – nejčastěji z černého plechu o tloušťce 1–2 mm, případně nerezové (odolnější, dražší).
- Spojky, redukce nebo kolena – podle potřeby ohybů nebo změn průměru.
- Těsnící šňůra nebo žáruvzdorný tmel – pro utěsnění spojů, hlavně u spojení s udírnou nebo komínem.
- Spona (objímka) – k zajištění rour v místě spoje. Někdy stačí nasunutí, ale pro lepší pevnost se objímka doporučuje. Roury se obvykle nasazují po směru kouře, tedy horní roura je zasunutá do spodní, aby kondenzát nevytekl ven.
- Případně klapka do kouřovodu, pokud chcete regulovat tah.
Dobré je také zjistit, zda máte potřebné základní nářadí. Hodit se vám bude metr, pila, vrtačka, akušroubovák, vodováha, úhelník a šrouby. Díky poctivé přípravě se vám bude pracovat lépe a bez zbytečných přerušení.
Konstrukce dřevěné udírny krok za krokem
Stavba dřevěné udírny není složitá, pokud víte, jak na to. Přečtěte si, jak při stavbě postupovat krok za krokem. K dobře vybranému materiálu už stačí jen trochu zručnosti, trpělivosti a také chuť do práce.
Základy a podklad
I když jde o dřevěnou stavbu, je důležité ji usadit na pevném a suchém základu. Nejčastěji se používá betonová deska, betonové patky nebo zámková dlažba. Cílem je, aby udírna nestála přímo na zemině, kde by hrozilo vlhnutí dřeva a postupné poškození konstrukce.
Nejjednodušší základ vytvoříte ze čtyř betonových patek, zapuštěných v rozích konstrukce, případně je možné vylít i nízký betonový rám. Pokud plánujete náročnější provoz nebo větší udírnu, doporučuje se plnohodnotná betonová deska o výšce 10–15 cm.
Nosná konstrukce
Rám udírny se staví z trámků. Ty tvoří čtyři svislé rohové sloupky a horní propojení ve formě rámu, ke kterému se následně přidělají stěny a střecha. Všechny spoje je potřeba pevně sešroubovat, případně zpevnit úhelníky nebo výztuží.
Výška udírny bývá mezi 180 a 220 cm, šířka a hloubka přibližně 70–90 cm. Strop je ideální mírně šikmý nebo rovný, se spádem pro únik kouře.
Obložení stěn
Obvodové stěny se nejčastěji oplášťují palubkami, prkny nebo deskami z masivu. Vnitřní povrch by měl být co nejhladší kvůli snadnějšímu čištění. Dřevěné desky lze pro vyšší odolnost z vnitřní strany natřít potravinářským olejem, fermeží nebo ošetřit jemným opalováním, aby se dřevo zatáhlo a lépe odolávalo vlhkosti a kouři.
V zadní stěně nebo stropu nezapomeňte vytvořit uzavíratelný větrací otvor. Slouží pro regulaci proudění kouře.
Střecha a dvířka
Střecha by měla být sedlová nebo pultová, s minimálním přesahem, který ochrání před deštěm. Na krytí se hodí asfaltový šindel, vlnitý plech nebo lepenka. U komína ponechte otvor s krytem proti dešti.
Přední stěna bývá vybavena dvířky, která se dají udělat stejně jako stěna – ze dřeva, zateplená a opatřená kovovým madlem. Uvnitř dvířek je vhodné přidat háček, abyste mohli dveře zajistit, když budou otevřená.
Vnitřní vybavení udírny
Uvnitř konstrukce je potřeba umístit:
- 2–3 příčné tyče (nerezové nebo z tvrdého dřeva), na které se zavěšují háky s masem,
- ocelovou nebo litinovou misku pro zachytávání tuku,
- případně plechovou desku nad topeništěm pro rozptýlení kouře.
Při uzení musí být maso ve výšce alespoň 80–100 cm nad ohništěm, aby došlo ke správnému proudu kouře i ochlazení.
Topeniště a kouřovod
Topeniště může být přímo pod udírnou, ale častější a lepší variantou je samostatné ohniště mimo udírnu, propojené kouřovodem. Ten bývá dlouhý 1–2 metry a je veden mírně šikmo, aby kouř snadno proudil.
Kouřovod můžete postavit z roury, nerezového komínu, šamotových cihel nebo vykopat příkop a vyložit jej plechem či cihlami. Délka kouřovodu ovlivňuje teplotu kouře – čím delší, tím chladnější. To je důležité, pokud chcete udit i studeným kouřem.
Závěrem na topeniště samotné můžete použít kovovou bednu, stará kamna nebo malou stavbu z cihel. Musí mít regulaci přívodu vzduchu a pevné ohniště. Používejte tvrdé dřevo (buk, dub, ovocné stromy), nikdy dřevo lakované nebo lepené.
Když je udírna postavená, můžete ji konečně vyzkoušet. Po prvním uzení je dobré udírnu prohlédnout a zjistit, zda dobře těsní. Kouř by měl odcházet komínem a ne unikat škvírami. Poté už se můžete pustit do krásy uzení, užívat si jeho proces a pochutnat si na jeho výsledku. Dobře postavená udírna vám vydrží klidně i desítky let, tak dobrou chuť.
Článek aktualizován 22.6.2025 při hodnocení: 2.32/5 (50 hlasů)