Běžná údržba
Pokud se konvice pravidelně čistí, déle vám bude sloužit. Nezapomínejte tedy čistit filtry a nenechávejte v ní zbytečně stát vodu dlouhou dobu, například přes víkend nebo dokonce celou dovolenou. Z venku ji čistěte dle materiálu, z něhož je povrch vyroben (plast, kov, nerez, případně sklo) obvyklým způsobem.

CC: RonPorter
Vodní kámen nejen špatně vypadá, ale také škodí.
Vodní kámen není jen estetický problém, ale prodlužuje dobu ohřívání, snižuje jeho ohřívání a zvyšuje náklady. Konvice s vrstvou kamene se může přehrát. Navíc se kousky vodního kamene odloupávají a mohou končit ve vašich nápojích. Ne každá konvice má dost jemné sítko. Usazený vodní kámen také zvyšuje riziko znečištění, které se neodstraní ani varem.
Chemické prostředky
Nejjednodušší cestou k odstranění vodného kamene, jsou chemické přípravky – odvápňovače, které seženete jak v drogeriích, tak i v obchodech s domácími elektrospotřebiči. Prodávají se buď tekuté, nebo jako tablety. Každý je trochu jiný, proto striktně dodržujte návody na nich uvedené.
Domácí recepty
Kyselina citronová
Lžičku až dvě (podle obsahu konvice) kyseliny citronové pro potravinářské účely zalijte vodou, kterou konvici naplňte až po maximální linii. Nechte přejit roztok varem a pak na chvíli odstát. Roztok vylijte a konvice několikrát důkladně propláchněte čistou vodou.
Ocet
Do konvice dejte opět podle velikosti konvice 1 až 2 decilitry octa a doplňte vodou. Někdo přidává i lžičku soli, ale jde to i bez ní. Roztok nechte přejít varem, ale i když na vodní kámen bude mít skvělý účinek, připravte se na to, že ocet nebude právě vonět. Vyplachovat bude několikrát horkou vodou a pravděpodobně víckrát než v prvním případě.