Po nerezovém sporáku obvykle saháme, pokud chceme nejen praktičnost, ale když chceme něčím pozvednout náš interiér a chceme mít v kuchyni i spotřebič, který nebude jen funkční, ale i krásný. Hladké, lesklé plochy, elegantní tvary a přirozená ušlechtilost, to je to, co mnohé láká. Ale pokud chceme sporák urdžovat v tomto neposkvrněném, dokonalém stavu, bude nás to stát trochu úsilí i času. A hlavní je tu výběr vhodných čisticích prostředků, aby nikde nezanechávaly špínu ani šmouhy.
Žádné rýhy
Při čištění nerezového sporáku je důležité myslet na to, že musíme volit nejen vhodné čisticí prostředky, ale i správnou utěrku nebo houbičku. Zkrátka nesmíme na něj používat nic, co by ho mohlo poškrábat a zanechat v lesklém povrchu rýhy. A věřte, že ty tam uděláte tak rychle, že tomu ani sami nebudete věřit. Proto se rozhodně nedoporučuje používat houbičky s drsnou stranou, nedej bože mýt sporák právě tou drsnou stranou. Stejně likvidační je i používání drátěnky. Nejlepší je koupit si speciální hadřík z mikrovláken (někde ho můžete sehnat jako takzvanou švédskou utěrku) a tím sporát lehce otírat. Stejně tak se dá sehnat jemná, bílá houbička.
Saponát odstraní mastnotu
Pokud je sporák umaštěný a je na něm připálená a zaschlá špína, nemusíte ho násilím drhnout. Stačí, když si při mytí nádobí vzpomenete a nečistoty omyjete jemnou houbičkou namočenou v saponátu, případně je necháte trochu odmáčet, aby lépe pustily. Stejně tak saponátem můžete omýt i ostatní části sporáku jako různé úchyty a dveře trouby, které jsou běžně umaštěné, jak se neustále otevírají a zavírají špinavýma rukama. Rozhodně ovšem nepoužívejte žádné tekuté písky a abrazivní čistidla, těmi byste sporák nenávratně poškrábali.
Speciální pěny a spreje
Obvykle u nerezového sporáku nebojujeme jen s velkými nečistotami, ale především s otisky prstů a šmouhami. Ty nám na sporáku může zanechat i nevhodný čisticí prostředek. Na jejich odstranění je nejlepší pořídit si speciální pěnu nebo sprej, které běžně seženete v drogerii, případně vám poradí v prodejně, kde spotřebič pořizujete. Sprej nastříkáte na dané místo a jemně ho rozetřete hadříkem. Tím sporák získá zároveň i ztracený lesk. Stejný je postup i s pěnou, která má ovšem tu výhodu, že nestéhá ani z kolmých stěn, takže se s ní lépe pracuje.
Jde to i bez chemie
Může se vám přihodit, že vám speciální čisticí přípravky dojdou a než stihnete koupit nové, sporák je celý upatlaný a umaštěný. A nebo zkrátka jen nechcete kupovat drahé chemikálie a hledáte způsob, jak sporák šetrně a přitom účinně vyčistit a ještě ušetřit. Pak jsou tu hned dvě cesty – a každé správné hospodyňce bude stačit jen sáhnout do zásob a čistidlo má rázem v ruce. Na odstranění skvrn, otisků, zaschlých kapek či šmouh se snadno dá použít úplně obyčejná jedlá soda. Nasypte jí do vody a přiveďte k varu, dokud se vám neutvoří hustá směs. Tu pak hadříkem nebo houbičkou nanášejte na nerezový sporák a veškeré nečistoty krásně zmizí. Ale lesk se tím bohužel neobnoví.
K tomu slouží druhý pomocník – ocet. Stačí, když do něho hadřík namočíte a pak jím sporák vyleštíte – za chvíli se bude blýskat jako zrcadlo. Pak je ještě vhodné přeleštit ho suchou utěrkou a je hotovo, a to téměř zadarmo.
Jak je vidět, nerezový sporák nebo i další spotřebiče se pro vás už nadále nemusejí stávat strašákem. Stačí mít po ruce vhodné přípravky a mít na paměti, co v žádném případě nesmíte používat. Pak vám už sporák a další vybavení budou jen dělat radost a budou vaší věčnou pýchou.