Úvod  ›   › 

Jak vyčistit kuchyňskou linku?

  

Přichází jaro, sluneční paprsky nabírají na síle a my máme více energie než v zimním období roku. Tento elán můžeme využít i k tradičnímu jarnímu úklidu. Místem, které si v každém bytě zaslouží pozornost, je kuchyň. I když uklízíme průběžně, myjeme nádobí, kuchyňskou linku i podlahy, jsou v kuchyni místa, kterým se nevěnujeme každý týden a špína se zde bohužel také vytváří. Můžeme se zaměřit například na těžko přístupné horní poličky, okolí vodovodní baterie, ledničku či troubu.

Poličky otíráme odshora

Největším problémem je mastnota, na kterou se snadno nalepí prach. Při generálním úklidu je výhodné začít u nejvyšších poliček a postupovat směrem k zemi. I zde totiž platí zákon gravitace, při uklízení prach často spadne dolů a usadí se v nižších patrech kuchyňské linky.

  • Obklady můžeme otřít hadříkem namočeným do vlažné vody s prostředkem na nádobí
  • Nádobí vyndáme ze skříněk a poličky vyčistíme vlhkým hadříkem či houbou
  • Poté poličky vytřeme dosucha, aby se zde netvořily bakterie
  • Na dvířka kuchyňské linky použijeme jednorázové vlhčené ubrousky

Na troubu jsou účinné speciální přípravky i ocet

K čištění připečené špíny v troubě je vhodné využít chvíli, kdy jsou stěny ještě vlažné po předešlé přípravě pokrmů.

  • Nejlepší je vyzkoušet specializované přípravky, ideální jsou koncentrované gely a spreje, které se snadno nanesou na povrch a po dvaceti minutách působení lehce setřou včetně připečené špíny
  • Můžete se však obejít i bez chemie, pokud jsou vám příjemnější osvědčené recepty našich babiček, vyzkoušejte roztok mýdla s vodou v poměru 1:1
  • Jakmile emulzi nanesete, zapněte troubu na 100 stupňů a nechte ji pracovat po dobu 10 minut, poté špínu setřete obyčejnou houbičkou na nádobí
  • Ocet je osvědčený prostředek k odmašťování a dezinfekci, podobný efekt tak bude mít i octová voda, kterou můžeme použít stejným způsobem jako roztok mýdla s vodou. 

O mikrovlnné trouby se staráme obdobným způsobem. Zde je však nejlepší usazené mastnotě předcházet.

  • Po každém ohřevu setřeme kapky mastné páry, která se přirozeně usazuje na stěnách
  • S generálním úklidem nám pomůže miska s vodou, kterou ohřejeme
  • Pára namočí stěny, které poté jen setřeme hadříkem či vlhčeným ubrouskem

Čištění dřezu a ledničky

Jako prevence skvrn od vodního kamene nám poslouží vytírání dřezu do sucha po každém mytí nádobí. Generální úklid je vhodnou dobou na to, abychom odmrazili ledničku.

  • Všechny potraviny vyndáme
  • Vnitřek vytřeme antibakteriálním přípravkem, který je určený speciálně pro lednice
  • Skvěle nám poslouží také ocet s vodou

Poradíme si i s mastnotou na sporáku

  • Skvrny od mastnoty na varné desce odstraníme měkkou stranou houbičky
  • Potom přeleštíme suchou utěrkou z mikrovlákna
  • Na sporáky s kovovými plotnami použijeme obě strany houbičky a prostředek na nádobí
  • Je ideální čistit ho tehdy, když je ještě teplý

Vrátíme lesk i zbylým částem kuchyně

Vrstva mastnoty se jednou za čas objeví i na ostatních spotřebičích, na rukojetích i na digestoři

  • K odstranění nám může pomoci řada odmašťovacích prostředků
  • Nejjednodušší je sáhnout po jednoduchém receptu, kdy stačí smíchat pár kapek octa s vodou a se lžičkou soli
  • Univerzálním čisticím prostředkem je také kypřící prášek do pečiva
Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)