Úvod  ›   › 

Jak správně řezat sklo?

  

Výroba skla má v naší zemi dlouholetou historii a tradici. Není divu, že se jím obklopují i naše domácnosti. Ať už jsou to okna, prosklené dveře nebo zrcadla, zůstává sklo stále křehkým materiálem a není žádnou výjimkou, že občas praskne nebo se vysype. Ale proč hned shánět odborníky? Máte-li šikovné ruce (A Češi zlaté ručičky mají!) a kuráž, můžete si sklo vyměnit sami! No jo, jenže jak ho uříznout, aby neprasklo? Pojďme si to říct... Chcete-li ovšem provést dobrou práci, musíte se kvalitně připravit.

Vybavení

  • Řezák - možná jste slyšeli o tom, že se na řezání skla používá diamant. To bývávalo a nebylo to nic snadného. Dnes se dá pořídit ocelový řezák přímo k tomu určený. Kvalitnější řezáky mají dokonce nádobku na mazadlo.
  • Petrolej - sklo se nikdy nesmí řezat nasucho! Místo petroleje můžete použít i olej. Je to zkrátka potřeba promazávat, aby se sklo netřepilo a zlomilo se přesně tak, jak chcete a pěkně hladce.
  • Pravítko - nepočítejte s tím, že by se vám povedlo vést řez rovně. Vezměte si něco, o co se můžete opřít.
  • Sklenářské kleště - slouží k odlomení. Při nejhorším se dají použít i obyčejné kombinačky.
  • Podložka - jelikož řezák je velmi ostrý, nebylo by dobré, abyste si rozřízli to, co bude pod ním, nebo si sklo zespodu poškrábali. Vhodná je látka nebo karton.
  • Fix - nejlépe na CD
  • Brousek na broušení kosy

Postup

  1. Sklo pečlivě očistíme a odmastíme.
  2. Vyměříme si a fixem překreslíme šablonu, podle které budeme řezat.
  3. Přiložíme pravítko podél čáry, ale musíme počítat se šířkou řezáku. Pokud nemáme řezák se zásobníkem, celou délku řezu potřeme petrolejem nebo si namáčíme během řezání. Když už ovšem najdete ten správný tlak, je lepší řez nepřerušovat.
  4. Řezák držíme jako tužku, jen trošku kolměji k povrchu. Musíte také vyvinout větší sílu, než když píšete. Slyšíte-li, že zvuk rydla je přerušovaný, je třeba jej nabrousit.
  5. Jakmile máte obřezáno podél obrysu, vezmete si kleště, rýhu podložíte např. tužkou nebo čímkoli jiným podobného tvaru, a pohybem, jako když lámete krajíc chleba či oplatek, odlamujete opatrně sklo kole vyznačeného kusu. Vyplatí se si ho posunout na kraj stolu.
  6. Nakonec obrousíme hrany, které jsou velmi ostré, brouskem na kosu. Nezapomeňte jej ale namáčet!

Tak vzhůru do toho, půl je hotovo! Ale hlavně se nepořežte...

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)