Úvod  ›  Seznam štítků  ›   ›   › 

Jak nabrousit keramický nůž?

  

Keramické nože se v posledních letech stále častěji stávají nedílnou součástí kuchyňského vybavení, ale i když jsou velmi ostré, čas od času je třeba je nabrousit. Při běžném používání zpravidla nás to čeká zhruba po dvou letech, případně ve chvíli, kdy se na ostří objeví zoubky. Broušení keramických nožů ale není úplně nejjednodušší, takže nejlevnějším způsobem broušení je koupě nože nového. Pokud to ale chcete zkusit, musíte respektovat specifika keramického materiálu.

Keramika je tvrdý materiál

Keramické nože se vyrábějí z oxidu zirkoničitého. Tento materiál je sice velmi tvrdý, ale zároveň také poměrně křehký. S běžnými kuchyňskými brousky proto u nich neuspějete, protože jejich materiál je měkčí než materiál, z něhož je vyrobena čepel keramického nože. Ta se vyrábí z tlakem zpevněné keramiky, která je tvrdší než třeba uhlíkatá ocel. Pro názornost - na Mohsově stupnici má keramický nůž tvrdost 8, zatímco ocel má tvrdost jen 6. Musíte si tedy vybrat brousek, který je tvrdší než keramický nůž. Obvykle se jedná o brousky s diamantovým práškem, který je nanesený na ocelovém kotouči.

Čím brousit?

Zatímco klasický nůž brousíme nejčastěji ocilkou nebo brusným kamenem, keramické nože tak brousit nemůžeme. S ocilkou i kamenem totiž brousíme z boku, tlačíme ostří co nejvíce k brusnému nástroji, ale tvrdé, nicméně křehké keramické nože bychom mohli na čepeli udělat praskliny. Sice by nebyly hned vidět pouhým okem, ale změnily by jak pevnost nože, tak i jeho životnost. Proto budeme potřebovat elektrický brousek, kde se nůž brousí protažením mezi dvěma otáčejícími se brusnými kotouči. Tím se dostáváme obloukem na začátek – kdo z nás má doma elektrický brousek s brusnými kotouči s diamantovým práškem? Mnoho lidí asi ne. Pořizovat si ho kvůli několika nožům je poněkud drahé.

Levnější variantou je ruční diamantový brousek, ale u něj zase musíme velmi opatrně volit úhel, abychom se vyhnuli již zmíněným prasklinám.

Jak na to?

U elektrického brousku stačí několikrát protáhnout čepel mezi dvěma kotouči a pak zkontrolovat, zda je nůž ostrý. U diamantového brousku je třeba vybrat správný úhel, což by mělo být asi 20 stupňů, případně úhel doporučený výrobcem konkrétního nože. Pak diamantovým brouskem pod tímto úhlem přejíždějte po celém ostří plynulými pohyby. Postup zopakujte asi pětkrát. A máte nabroušeno.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 3.46/5 (13 hlasů)





Související články