Jak nabrousit sekeru?

Pro správné fungování sekery je nutné, aby byla vždy ostrá. Nabrousit ji můžeme několika způsoby, které závisí na jejím opotřebování. Nejčastěji se k nabroušení sekery používá pilník, smirkový papír a otáčivý brus.

Postup

  • Nejprve z ostří odstraníme velké vruby. K tomu nám nejlépe poslouží brusný kotouč či pilník.
  • Při použití brusného kotouče však nesmíme dopustit velké zahřátí sekery, neboť to jí nesvědčí. Ztrácí potom svou tvrdost.
  • Nutné je také brousit rovnoměrně obě strany. Menší nerovnosti způsobené běžným opotřebením odstraňujeme brouskem.
  • Poté co jej namočíme, brousíme ostří podélné a rovnoměrně v celé jeho délce.
  • Nakonec sekeru doostřujeme krouživými pohyby. To provádíme rovněž po cele její délce.
  • Pro kvalitnější dohlazení ostří brousek namáčíme do oleje.

Když používáme jemný brusný kámen nebo nepálenou cihlu navlhčujeme jej ve vodě. K vyhlazení ostří lze použít také smirkový papír, který umístíme k tromuto účelu nejlépe na tvrdou podložku. Po ukončení broušení je nutno sekeru osušit. Potřebná ostrost tohoto pracovního nástoje záleží na účelu jeho využití.

Na tvrdé dřevo se spíše hodí široká sekera s tupým břitem. Naopak na jeho měkčí druhy bude ideální úzká a ostrá. K běžnému štípání nám bude vyhovovat úhel ostří 15 - 20 stupňů. Pokud však plánujeme častější využití sekery je nutné ji brousit častěji.

Sekeru umístíme tak, aby pomyslná křivka mezi koncovými body oblouku ostří byla rovnoběžná s osou topůrka nebo s ní svírala ostrý úhel. Pokud máme nástroj z měkčí oceli můžeme snadno nerovnosti odstranit pilníkem. Ty nejsnáze zjistíme, když si sekeru položíme na bílý papír a obkreslíme její ostří. Takto také uvidíme, zda je oblouk symetrický.

Při pilování je nutné postupovat pravidelně z jedné i druhé strany. Důležité je také dodržovat úhel sklonu po celou dobu broušení. O něco snadnější způsob je použití kotoučové brusky, která dobře zaostří také sekery z tvrdší oceli. Použít se doporučuje spíše jemnější brusné kotouče. Bruska by měla pracovat při nižších otáčkách.

Pokud je však již sekera hodně tupá, začněme ji brousit hrubším kotoučem. Poté, jak se zbavíme největších nerovností, můžeme ostří vyhladit jemnějśím kotoučem. Sekera se na elektrické brusce dá nabrousit velmi snadno a rychle.

Udržení správného úhlu po celou dobu ostření broušeného nástroje je však pro nezkušeného člověka těžké.

Tupost sekery můžeme odstranit také pomocí brusného kamene. Měkčí druhy účinněji brousí. To je způsobeno tím, že brusné částice jsou díky své volné vazbě soustavně vystavovány kontaktu s broušeným nástrojem. Zde platí, čím je tvrdší pracovní nástroj, tím by měl být brusný kámen měkčí.

  • zrnitost 80 - 220 se doporučuje pro běžné ostření především pro tvarování, odstranění zubů a zářezů.
  • zrnitost 800 - 2000 je vhodná pro broušení
  • a 3000 - 8000 k obtahování a leštění.

Voda, petrolej a olej patří k nejčastéji používaným lubrikantům. Ty nám zaručí lepší odstranění odbroušených částí. Voda je doporučována především pro japonské kameny. K její hlavní přednosti patří to, že nezanechává po sobě žádné skvrny. Po jejím použítí je však nutno broušený nástroj důkladně osušit. Velmi dobrý brusný efekt mají předevśím japonské kameny Toishi. Vyznačují se relativně měkkou strukturou, která zajišťuje neustálý kontakt brusných částic s broušeným nástrojem. Ty obsahují oxidy kovů a karbidy s vysokou chemickou čistotou. K broušení lze využit rovněž smirkový papír. 

Ať již budeme svou sekeru brousit pomocí brusky, brusného kamene nebo jinak, aby se dala co nejefektivněji používat, musíme tuto činnost provádět pravidelně. Podobně jako jiné pracovní nástroje i tento potřebuje údržbu.


Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (2 hlasy)


  
Úvod  ›  Seznam štítků  › 





Související články

Aktuální články