Úvod  ›  Seznam štítků  › 

Jak brousit vrtáky?

  

Úplně nejjednodušší je nechat si vrtáky nabrousit odborníkem, ale můžete to zkusit i sami, i když od prvního broušení zázraky moc nečekejte. Můžete taky zkusit různé ostřiče z hobby marketů, ale pravý kutil je dost pravděpodobně bude považovat za urážku broušení. Každopádně, samostatně takzvaně v ruce se nepokoušejte nabrousit vrtáky s průměrem nad 10 mm. S těmi raději zamiřte do profesionální brusírny.

Broušení potřebuji cit a praxi

Je to jako hra na hudební nástroj. Někomu broušení vrtáků jde, jiný se to naučí za celý život. Chce to nejen talent a cit pro broušení, ale také praxi.  A k tomu výběr správného brusného kotouče.

Jaký kotouč si vybrat?

Pro broušení vrtáků je vhodná kotoučová bruska. Dávejte pozor na tzv. brusky pro kutily (hobby brusky), které jsou obvykle vybaveny levnými zahraničními kotouči. Takové vybavení by vám na vrták nestačilo. Naštěstí je k dispozici dostatek vhodných kotoučů domácí provenience, případně originálních výrobků renomovaných značek.  Kotouče se liší nejen materiálem, ale zrnitostí.  

  • Kovové vrtáky vyžadují jemný kotouč, jenž je nezbytné během broušení neustále chladit (nejlépe v nádobě se studenou vodou).
  • Vrtáky s hroty z tvrdých kovů potřebují naopak hrubý kotouč,

Každý vrták má hlavní ostří, hřbet, čelo, příčné ostří, jádro a vybroušení. Vrtáky se dělí do dvou základních skupin:

  • HSS-R  - nejlevnější vrtáky s jednoduchým ostřím.
  • HSS-G - dražší vrtáky, většinou se samonaváděcím dvojitě broušeným hrotem

Kromě správného kotouče budete potřebovat kotoučovou brusku a aspoň několik vrtáků, na kterých byste si mohli broušení natrénovat, moře trpělivosti a čas. Můžete sice použít tzv. kolíbku, ale pořádně se brousit naučíte jen „přes prst“. Pro začátek zkuste vrtáky s průměrem 10 mm nebo 8 mm.

Na co si dát pozor

  • učte se na těch nejhorších vrtácích, co doma najdete
  • ulomený nebo spálený vrták před broušením zkráťte
  • začínejte s trochu větším průměrem, aspoň 10 mm
  • důkladně prozkoumejte geometrii vrtáku a při broušení tu původní co nejvíce napodobte
  • při vybrušování vrtáku se zúží příčné ostří
  • příčné ostří je k hlavnímu obvykle v úhlu 55 stupňů
  • úhel hřbetu, který je nutné podbrousit na kuželových plochách hřbetu, je různý v závislosti na materiálu, z něhož je vrták vyroben:

o tvrdý materiál: 6 – 9°

o středně tvrdý materiál: 9 – 12°

o měkký materiál: 12 – 18°

  • při broušení průběžně kontrolujte souměrnost ostří, a to buď šablonou, nebo optickým měřidlem; kontroluje se sklon břitu, úhel hrotu, délku obou ostří a úhly.
  • nesouměrně nabroušený vrták by byl zatěžován jednostranně a vrtání by nebylo přesné
Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 2.4/5 (5 hlasů)





Související články