Úvod  ›   › 

Jak vyčistit připálenou troubu?

  

Před samotným čištěním trouby, bychom si měli přečíst uživatelskou příručku, zejména tedy pokud čistíme troubu poprvé. Vyvarujeme se tím především estetickému poškození některých druhů povrchů, jelikož při působení některých látek na různé slitiny existuje určité riziko vzniku skvrn.

U modernějších typů trub můžeme již využít funkcí samočištění, ale s většími připálenými nánosy si většinou jen tak neporadí.

V praxi se tedy můžeme spoléhat na dva způsoby čištění:

  1. Tzv. rady našich babiček

    1. Do trouby vložíme pekáč s teplou vodou a troubu pustíme, dokud se voda nedostane do varu, následně teplotu trouby ztlumíme na 50°C a necháme ji tak na 30 minut. Poté troubu vypneme a vyčistíme hadříkem, působení páry by mělo rozpustit mastnotu a připáleniny. Známá je rovněž varianta, kdy na začátku dáme do vody nakrájený citrón.Nejenže vůně citronu překryje zápach z trouby, ale také citrón působí jako ekologický čistič.
    2. Další babskou radou je použití čpavku. Čpavek vložíme do zapékací mísy a necháme působit přes noc v zavřené troubě. Ráno jen troubu vymete a přetřete. Velkou nevýhodou je, že čpavek velmi páchne a poškozuje sliznici, tak je důležité druhý den větrat.
    3. Na místo, kde je trouba připálená vysypeme pořádný nános jedlé sody, pokapeme vodou a necháme dvě hodiny působit. Následně setřeme.
    4. Jedna z mnoha rad také uvádí, že stačí do trouby nasypat sůl a nechat ji vypálit do hněda, následně prý stačí troubu vymést, vysát a následně umýt hadrem namočeným v octovém roztoku.
    5. Můžeme si také vyzkoušet namíchat kašičku z jedlé sody a jaru. Touto směsí pak potřít za pomocí kartáčku připáleniny nebo celou troubu a nechat působit přes noc. Ráno pak nejprve hadrem odstranit největší nánosy této směsi. Následně postříkat vinným octem, zbytky jedlé sody budou reagovat s octem a utvoří pěnu, kterou setřete vlhkým hadříkem.
  2. Speciální čistící přípravky na trouby

    Pokud nevěříte "babským" radám můžete samozřejmě použít některý z mnoha prodávaných specializovaných čističů na trouby.
    • V této oblasti se můžete spolehnout na čističe na bázi hydroxidu sodného, čím je větší jeho poměr ve výrobku, bývá zpravidla výrobek účinnější.
    • Z ekologických čistících prostředků jsou hojně doporučovány výrobky, které obsahují citron.
    • Pamatujte, že trouba se lépe čistí za tepla. Pokud tedy výrobce čistícího prostředku nezakazuje použití na teplou troubu,  je lepší přípravek nastříkat na nečistoty, když je trouba ještě teplá a nechat jej působit, alespoň hodinu.
    • Při používání těchto speciálních čistících prostředků si vždy dávejte pozor při čištění okolí vrtule u horkovzdušných trub.

Čištění trouby je úmorná a časově náročná práce, tudíž je nejlepší rozhodně myslet na prevenci a při přípravě pokrmů kdy hrozí znečištění (např. grilování v troubě), je lepší do trouby vložit plech či alobal. Alobal nám může pomoci i proti běžnému znečištění, když pečeme mastný pokrm a nemůžeme jej přikrýt pekáčem, můžeme na pokrm položit alobal a sám naváže mnoho tuků z pokrmu.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)