Mikrovlnná trouba patří k nepostradatelnému vybavení většiny českých a moravských domácností. Ať už v ní jídlo jen ohříváte, vaříte či dokonce pečete, dříve nebo později ji budete muset důkladně vyčistit.
Mikrovlnná trouba patří k nepostradatelnému vybavení většiny českých a moravských domácností. Ať už v ní jídlo jen ohříváte, vaříte či dokonce pečete, dříve nebo později ji budete muset důkladně vyčistit.
Nejjednodušší, ale taky nejdražší je koupit si v drogerii, obchodu s elektrem nebo na internetu některý ze specializovaných prostředků na čištění mikrovlnných trub. Prodávají se jako roztok, jako sprej a dokonce i jako specializované čisticí ubrousky. V žádném případně ale na vnitřek mikrovlnky nepoužívejte písek či jiný abrazivní přípravek, mohl by mikrovnku nevratně poškodit. U všech chemických přípravků postupujte vždy přesně podle návodu.
Osvědčenými prostředky jsou ocet a citron, případně jejich kombinace ještě s něčím navíc.
Otočný talíř umyjte buď ve dřezu, nebo ještě lépe v myčce. Z vnějšku omývejte mikrovlnku teplou vodou s trochou přípravku na nádobí a vždy vyleštěte do sucha papírovou utěrkou., aby na dvířkách nebyly šmouhy. Vhodnou prevencí zapečených nečistot a zaschlé špíny je vytření trouby zevnitř hadrem namočeným v teplé vodě po každém použití.