Úvod  ›   › 

Jak vyčistit troubu bez chemie? Přehled čističů.

  

Jestli hospodyňky při uklízení v kuchyni něco opravdu nemilují, je to čištění trouby. Nebo snad znáte někoho, kdo by se rád patlal s mastným, hnědým a mazlavým povlakem a ještě u toho klečel na podlaze? Maminky a babičky by asi řekly, že musíme troubu čistit po každém použití a nemusíme pak používat ani žádnou chemii. Rada hezká, ale v dnešní hektické době poněkud nerealizovatelná.

Ale v mnohém mají pravdu – trouba se dá vyčistit i bez drastických chemických přípravků a vyjde nás to o dost levněji. Samozřejmě, pokud jste byla na měsíc v lázních, manžel troubu používal a nechal napečené zbytky několikrát znova zapéct, babské rady možná nezaberou, ale vyzkoušet je můžete. Ale stejně jako u chemických přípravků dávejte pozor, aby se vám domácí čisticí prostředky nedostaly do otvorů uvnitř trouby.

Teplá voda

Základní fází každého velkého čištění trouby je napuštění vody do pekáče, kastrolu či misky a její postupné zahřívání, až se začne uvolňovat pára. Některé trouby na to mají dokonce speciální program. Odpařující se voda uvolňuje mastnotu ze stěn trouby, kterou pak jednoduše setřete houbičkou nebo hadříkem. Někdo doporučuje přidat do vody na kousky nakrájený citron.

Kuchyňská sůl

Sůl je vhodná hlavně na čerstvé připáleniny a figuruje hned ve dvou návodech. Podle prvního se sůl nasype do nějaké vhodné nádoby a zahřeje. Uvolněné solné výpary umožní velmi snadno odstranit mastnotu. Podle druhé receptu se sůl nasype přímo do trouby, nechá se zahřát tak, až zhnědne a uvolní mastnotu. Zbytky soli pak z trouby vymeteme nebo vysajeme. V jiném návodu se sůl spolu s mastnotou odstraní hrubším kartáčem. Zbytek nečistot po solné kůře odstraníte vlhkým hadrem.

Jedlá soda

Pokud jedlou sodu rozpustíme ve vodě, pomůže nám nejen odstranit mastné a špinavé povlaky, ale také z trouby odstraní nepříjemné pachy. Nejlépe se roztok vody s jednou sodou do trouby nanese rozstřikovačem. Na silně zanesená dvířka nebo připečené kousky těsta, které se dostalo mimo formu, zase skvěle funguje čistící směs z jedlé sody, citronové šťávy a vody. Ať už použijete roztok nebo pastu, je třeba je nechat alespoň 60 minut působit. Uvolněné nečistoty nejlépe odstraníte plastovou škrabkou – třeba tou, kterou v zimě odstraňujete led z autoskel. Někdy je třeba postup zopakovat. Pokud je trouba čistá a trochu směsi nám zůstane, můžeme ji využít také na vyčištění mikrovlnné trouby.

Citron

Citron je v domácnosti univerzálním pomocníkem a využili jsme ho již ve dvou výše zmíněných návodech. Ale můžeme ho použít i samostatně třeba na zaschlý, mastný a už ztvrdlý povlak na dně a stěnách trouby, který můžeme odstranit citronovou šťávou. I na klasické mytí je dobré přidat citronovou šťávu do teplé vody.

Ocet

Podobně jako citron funguje i ocet. Na pravidelnou údržbu přidáme trochu octa do teplé vody.  Ve stejném roztoku můžeme také nechat odmočit rošty a umýt jím dvířka. Na silně mastné povrchy použijte hadřík namočený v neředěném octu. Ocet se dá použít i jako základ čistící směsi, na kterou smícháme jeden decilitr octa s práškem do pečiva a špetkou soli. Pozor, směs bude bublat jako šumák, proto se doporučuje používat při otevřeném okně. Ne každý má vůni octa rád a citlivějším osobám by mohly kapičky i podráždit dýchací cesty. Směs dobře odmastí třeba postříkaná dvířka trouby.

Prášek do pečiva

Na čištění skla dvířek se hodí také směs z litru teplé vody a jednoho prášku do pečiva, kterou naneseme na vnitřní stranu dvířek trouby a nechat půl hodiny působit. Pak dvířka otřeme houbičkou nebo hadrem, nejlépe bavlněným, a sklo omyjeme čistou vodou.  

Mouka

Součástí trouby jsou i lesklé nebo chromované povrchy. Aby se krásně leskly, stačí použít hadřík posypaný moukou a důkladně vše vyleštit.

Olivový olej

Nerezové části trouby lze krásně vyleštit také hadříkem pokapaným olivovým olejem.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)