Úvod  ›   › 

Jak vyčistit nerezový dřez

  

Jedním z nejvíce namáhaných míst každé skutečně používané kuchyně je dřez. Myjeme v něm potraviny, nabíráme vodu, omýváme nádobí, oplachujeme si ruce. A právě voda je tím, co na nerezovém dřezu nechává nejčastěji stopu – zaschlé kapky.

Nerezový materiál má spoustu skvělých vlastností, ale při běžném používání nikdy nevypadá jako ty nablýskané dřezy v nabídkových katalozích obchodů. Ale při vhodné péči může vypadat dobře i dřez vášnivé kuchařky či kuchaře.

Vedle zaschlých kapek vody či jiných tekutin na dřezu často necháváme otisky prstů a na povrchu se může objevit i mapa z vodního kamene. Pozor bychom si měli dát i na drátěnky, protože na nerezové oceli se velmi snadno objeví škrábance, nebo dokonce rýhy.

Jak čistit? | Co potřebujeme? | Co nepoužívat?

Odpad dřezu

CC: PublicDomain

Co budete potřebovat?

  • bavlněný hadřík
  • jemnou utěrku, utěrku z mikrovlákna nebo měkkou houbičku
  • speciální prostředek na nerezové dřezy, nejlépe v podobě pěny
  • alternativou je soda a ocet

Co nepoužívat?

  • drátěnky
  • písky na nádobí, včetně tekutých
  • jiné přípravky s abrazivními složkami
  • jakékoli přípravky s chlorem
  • hrubou stranu houbiček
  • sůl

Základem je prevence. Čím méně příležitostí ztrácet svůj lesk dřez bude mít, tím lépe. Proto vždy:

  • po použití dřez vypláchněte a vytřete do sucha hadříkem nebo papírovou utěrkou
  • nikdy nenechávejte v dřezu zbytečně dlouho stát nádobí
  • nepoužívejte klasický prostředek na nádobí i pro mytí dřezu, zanechal by na něm fleky
  • pokud čistíte třeba připečený kastrol, netlačte zbytečně, abyste si hranou kastrolu nepoškodili nerezový povrch

Jak čistit?

Pokud máte čisticí pěnu, nastříkejte ji dle návodu na stěny a dno dřezu. Výhodou speciálních přípravků je, že zanechávají na povrchu dřezu speciální film, který ho chrání před otisky a kapkami. Na vyleštění použijte měkký hadr. Můžete použít také pastu z jedlé sody s vodou, kterou dřez vyčistíte, a následně ocet. Ten nakapejte na hadřík a dřez jím vyleštěte.

Babský tip tvrdí, že je dobře v dřezu loupat brambory, protože jejich slupky povrch čistí. Poté stačí dřez opláchnout a vyleštit měkkým a savým hadrem.

Pokud se přes veškerou opatrnost objeví na dřezu škrábanec, rozleštěte ho speciální pastou a houbičkou na nerezové povrchy.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)