Jedním z nejvíce namáhaných míst každé skutečně používané kuchyně je dřez. Myjeme v něm potraviny, nabíráme vodu, omýváme nádobí, oplachujeme si ruce. A právě voda je tím, co na nerezovém dřezu nechává nejčastěji stopu – zaschlé kapky.
Jedním z nejvíce namáhaných míst každé skutečně používané kuchyně je dřez. Myjeme v něm potraviny, nabíráme vodu, omýváme nádobí, oplachujeme si ruce. A právě voda je tím, co na nerezovém dřezu nechává nejčastěji stopu – zaschlé kapky.
Nerezový materiál má spoustu skvělých vlastností, ale při běžném používání nikdy nevypadá jako ty nablýskané dřezy v nabídkových katalozích obchodů. Ale při vhodné péči může vypadat dobře i dřez vášnivé kuchařky či kuchaře.
Vedle zaschlých kapek vody či jiných tekutin na dřezu často necháváme otisky prstů a na povrchu se může objevit i mapa z vodního kamene. Pozor bychom si měli dát i na drátěnky, protože na nerezové oceli se velmi snadno objeví škrábance, nebo dokonce rýhy.
Jak čistit? | Co potřebujeme? | Co nepoužívat?
CC: PublicDomain
Základem je prevence. Čím méně příležitostí ztrácet svůj lesk dřez bude mít, tím lépe. Proto vždy:
Pokud máte čisticí pěnu, nastříkejte ji dle návodu na stěny a dno dřezu. Výhodou speciálních přípravků je, že zanechávají na povrchu dřezu speciální film, který ho chrání před otisky a kapkami. Na vyleštění použijte měkký hadr. Můžete použít také pastu z jedlé sody s vodou, kterou dřez vyčistíte, a následně ocet. Ten nakapejte na hadřík a dřez jím vyleštěte.
Babský tip tvrdí, že je dobře v dřezu loupat brambory, protože jejich slupky povrch čistí. Poté stačí dřez opláchnout a vyleštit měkkým a savým hadrem.
Pokud se přes veškerou opatrnost objeví na dřezu škrábanec, rozleštěte ho speciální pastou a houbičkou na nerezové povrchy.