Jak vyrobit gril z bojleru?
Znáte to, je léto, a k létu neodmyslitelně patří posezení u ohníčku se spoustou masitých i zeleninových dobrot. Když už se opékání na ohýnku okouká nebo počasí zrovna nedovolí posezení u ohniště, nastupuje na řadu gril.
Je hodně jednoduché, když zajdete do obchodu a za menší či větší obnos zakoupíte gril různé velikosti i funkčnosti, ale pro správného kutila je výzvou vyrobit si gril vlastní.
Jak na gril
Gril lze vyrobit v podstatě z čehokoliv, avšak pokud chcete, aby vydržel déle než jedno grilování nebo jednu sezónu, je potřeba zaměřit se zejména na jeho bytelnost.
A k tomu vám může posloužit např. vyřazený bojler.
Grilování selete | Co jiného grilovat než maso
Co budete k výrobě grilu potřebovat
Základním předpokladem pro výrobu grilu je vlastnit vyřazený bojler, ať klasický na ohřev vody nebo jako zásobník vody. Další části grilu můžete zakoupit již hotové nebo využít materiál, který máte k dispozici z domácích zdrojů.
Na výrobu si tedy připravte:
- Bojler
- Rošt (můžete zakoupit nebo využít např. vyřazené drátěné police z ledničky, které zbavíte nátěru)
- Kovové nohy (i v tomto případě můžete z dílenských pokladů využít například zbytky kovového vodovodního potrubí)
- Panty (pevné nebo oddělitelné)
- L – profily („vingle“) 6 ks
- Šroubky, matky, podložky
- Zbytky páskoviny
- Madlo
- Pro náročnější teploměr, kolečka pro snadnější přesunování grilu
Kutilům není nutné připomínat, že budete dále potřebovat rozbrušovačku, svářečku, vrtačku, šroubovák, zámečnické klíče a nakonec barvu na horké povrchy.
Postup výroby
- Nejprve nádobu bojleru zbavte vrchního pláště, tepelné izolace a barvy.
- Bojler podélně rozřízněte na dvě poloviny, hrany zabrousíte pilníkem, aby nebyly ostré.
- Vnitřní část obou částí důkladně očistěte, zbavte vodního kamene a jiných nečistot.
- Ke spodní části grilu přivařte nohy. Horní část nožiček je potřeba šikmo seříznout, aby kopírovaly tvar na nádoby. Náročnější kutilové si mohou mezi přední nohy umístit osu s kolečky pro lepší přemisťování grilu nebo do spodní části vyrobit odkládací poličku.
- Pod okraj spodní části grilu vyvrtejte několik otvorů o průměru 16 mm, které budou sloužit k přívodu vzduchu k ohni.
- Na vnitřní okraj po delších stranách přivrtejte 6 L – profilů – 3 a 3 proti sobě pro uchycení grilovacího roštu.
- Na zadní stranu spodní poloviny grilu připevněte panty.
- Do horní poloviny grilu vyvrtejte několik otvorů o průměru 20 mm, které zajistí odvod kouře a regulaci teploty v uzavřeném grilu. Ze zbytků páskoviny můžete vyrobit šoupě, kterým budete v průběhu grilování tyto otvory odkrývat a uzavírat podle potřeby.
- Připevněte madlo na otvírání a uzavírání grilu a hotové víko přišroubujte k pantům spodní poloviny.
- Na závěr celý gril opatřete barvou na horké povrchy.
Při práci nezapomeňte dodržovat zásady bezpečnosti práce, abyste si svůj výtvor mohli ve zdraví řádně užít.
Ohodnoťte tento článek:Hodnocení: 1.5/5 (6 hlasů)
Předchozí článek
Další článek
Úvod
› Seznam štítků ›
Grilování