Úvod  ›   › 

Jak a v čem grilovat sele na zahradě?

  

Ke správnému ugrilování selete je zapotřebí dodržet několik základních kroků. Na úvod je třeba vybrat vhodné sele. Mělo by mít váhu okolo 35-40 kilogramů. Sele se opláchne a nechá okapat, přičemž mezitím se připraví ohniště a usadí rožeň. Selátko se dává rožnit na velmi žhavý popel. Maso je vhodné napíchat injekční stříkačkou se silnou jehlou s náplní oleje a grilovacího koření.

Náplň by měla být vpravena do masitých částí selete, jakými jsou kýty, plece a krkovice. Grilování selete se samo sebou musí připravit několik dnů dopředu. Naložit by se mělo minimálně 4-5 dnů předem a uložit ho do chladného místa.

Čerstvě napíchnuté sele bychom měli nechat mírně opéct až do napnutí kůže. Kůže se následně nařízne na všech místech selete do pravidelných kosoúhelníků a potírá olejovým lákem s grilovacím kořením. Rozhodně se nesmí zapomenout na pravidelné točení selete kolem své osy. Dávat pozor se musí i na dostatečně pomalé otáčení - nic nelze uspěchat.

Grilovat můžete v alobalu i bez něj

Maso se griluje na mírném ohni po dobu deseti až patnácti hodin. Vše se dá poměrně snadno urychlit, kdy sele důsledně obalíte minimálně do tří vrstev alobalu a posléze je zprudka grilujete přibližně dvě až tři hodiny. Může se stát, že alobal na některém místě prohoří. V ten okamžik je potřeba ho opět přeobalit. Po dvou až třech hodinách se alobal odstraní, načež se dopeče kůrčička.

Grilované sele zabalené v alobalu můžete nechat v plamenech, nicméně sele bez alobalu nechte nad žhavými uhlíky, ale určitě ne v plamenech. Během rožnění je třeba dohlížet na průběžné potírání masa marinádou, aby se nevysušovalo. Do mírného ohně se musí neustále přikládat, aby se sele postupně celé propeklo. Maso se okrajuje přibližně po 0,5-1 cm plátcích. Určitě není od věci okrajovat maso mimo ohniště.

Tipy

Grilované maso se úplně nejlépe potírá větvičkami jalovce, protože sele následně získá příjemnou vůni. Na okrajování masa si vezměte dostatečně velký a ostrý nůž, aby šla práce svižně od ruky. Před okrajováním selete se musí nechat uschnout povrch, aby marináda nepřehlušila chuť samotného masa.

Po okrajování se dá grilované sele znovu potírat. K seleti se hodí čerstvý strouhaný křen, cibule, hořčice, naložené okurky a čerstvý chléb. K otáčení rožně si můžete pořídit elektromotor s příslušným převodem. Sele se sice dá rožnit ve speciálních velkých grilech, jenže ty se vyplatí pořizovat tam, kde se rožní velice často a porce se prodávají. Průběh grilování zkrátí profesionální řeznická příprava – naložení do láku a předpečení v páře. Následně stačí rožnit nad žhavými uhlíky a postupně odkrajovat plátky masa.

Existuje celá řada možností, jak si připravit marinádu. Zde je několik z nich:

Bylinková marináda

  • 3 litry oleje
  • čerstvé bylinky (např. tymián či rozmarýn)
  • sůl
  • kmín

Pivní marináda

  • 2 litry oleje
  • 1 litr černého piva
  • 2 paličky česneku
  • sůl
  • grilovací koření

Hořčičná marináda

  • 3 litry oleje
  • 10 lžic plnotučné hořčice (či podle chuti)
  • 1 palička česneku
  • sůl

Na čem se dá grilovat?

V současné době je na trhu celá řada grilů, na kterých se dá sele udělat. Ceny se pohybují v různých relacích, což je způsobeno odlišnými vlastnostmi grilů. Při pořizování si určitě připravte několik tisíc korun. Vhodný gril musí obsahovat jehlu, na níž se sele dá napíchnout a otáčet. Samozřejmě ideální se jeví gril s elektromotorem, ale v takovém případě si budete muset připlatit, protože ceny se pohybují až kolem dvaceti tisíc korun. Jednu z nejnákladnějších variant představuje plynový gril na sele, kde je pohon, rožeň, kolečka a nerezové tácy, což vychází na cenu okolo osmdesáti tisíc korun.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)