Úvod  › 

Jak grilovat kukuřici?

  

Kukuřici můžete na grilu připravit různými způsoby, záleží na tom, jaká má být její výsledná chuť a konzistence. Pro grilování je nejlepší co nejčerstvější kukuřice, protože si zachová intenzivní a sladkou chuť.

ve slupce | v alobalu | holého klasu

Grilování ve slupce

Tento způsob je snadný, ale spíše než grilovanou dostanete upečenou a šťavnatou kukuřici s travnatou příchutí lusku. Částečně se projeví i chuť grilování, která prošla přes slupku. Pro intenzivnější chuť grilování slupku otevřete, kukuřice ale ztratí šťavnatost.

  • Kukuřici ve slupce dejte na nejžhavější místo grilu nebo přímo na uhlíky a pravidelně ji otáčejte.

  • Grilování zabere asi 15 minut.

  • Hotovou kukuřici poznáte podle toho, že

    • je udělaná i ve středu: zkontrolujte ji jemným sloupnutím části slupky a v případě potřeby ji opět zabalte a vraťte na gril.

    • její slupka je úplně černá, ale kukuřice samotná je jen dušená.

  • Před sundáním slupky a očištěním od kukuřičných vlasů chvíli počkejte a nechte ji trochu zchladnout.

  • Chcete-li dosáhnout podobné chuti jako při grilování, aniž by samotný klas byl příliš spálený a vysušený:

    • vyndejte kukuřici chvíli před úplným dokončením

    • opatrně ji oloupejte a zbavte kukuřičných vlasů

    • dejte na chvíli dopéct na gril.

Grilování v alobalu

Princip je podobný jako při grilování ve slupce, ale je snadnější na servírování a alobal navíc udrží kukuřici déle teplou, zatímco budete připravovat další jídla. Kukuřice bude šťavnatější a vyhnete se jejímu spálení, pokud chcete mít i grilovanou chuť, postupujte podle posledního bodu u postupu výše.

  • Oloupejte kukuřici ze slupky a úplně ji očistěte od kukuřičných vlasů.

  • Zabalte klas do pevného alobalu.

  • Před zabalením můžete kukuřici potřít máslem nebo bylinkami, ale výsledná chuť je stejná, když to uděláte až po ugrilování klasu.

  • Dejte kukuřici na žhavé uhlíky nebo na rošt grilu v nejteplejším místě a pravidelně ji otáčejte.

  • Grilování by mělo trvat asi 15 minut.

  • Hotovou kukuřici před podáváním vybalte a nechte ji chvíli odpočinout.

Grilovaná kukuřice bez obalu

CC: brenkee

Grilování holého klasu

  • Oloupejte klas spolu s kukuřičnými vlasy – nemusíte to dělat příliš pečlivě, protože jemné vlasy se při grilování spálí.

  • Máte-li starší kukuřici s vyschlou slupkou a loupání jde špatně, můžete ji na chvíli namočit.

  • Dejte klas přímo nad největší oheň v grilu a otáčejte podle potřeby, dokud nebude dostatečně propečená, pravděpodobně některé její části nezachráníte před zčernáním.

  • Grilování by nemělo trvat víc než 10 minut, plamen musí být co největší.

  • Solí dochucujte až po ugrilování, nasolení předtím nebo ponechání v solném nálevu by vedlo jen k velkému vysušení klasu.

  • Po dochucení solí, máslem nebo bylinkami ihned podávejte.

 

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)