Kukuřici můžete na grilu připravit různými způsoby, záleží na tom, jaká má být její výsledná chuť a konzistence. Pro grilování je nejlepší co nejčerstvější kukuřice, protože si zachová intenzivní a sladkou chuť.
Kukuřici můžete na grilu připravit různými způsoby, záleží na tom, jaká má být její výsledná chuť a konzistence. Pro grilování je nejlepší co nejčerstvější kukuřice, protože si zachová intenzivní a sladkou chuť.
ve slupce | v alobalu | holého klasu
Tento způsob je snadný, ale spíše než grilovanou dostanete upečenou a šťavnatou kukuřici s travnatou příchutí lusku. Částečně se projeví i chuť grilování, která prošla přes slupku. Pro intenzivnější chuť grilování slupku otevřete, kukuřice ale ztratí šťavnatost.
Kukuřici ve slupce dejte na nejžhavější místo grilu nebo přímo na uhlíky a pravidelně ji otáčejte.
Grilování zabere asi 15 minut.
Hotovou kukuřici poznáte podle toho, že
je udělaná i ve středu: zkontrolujte ji jemným sloupnutím části slupky a v případě potřeby ji opět zabalte a vraťte na gril.
její slupka je úplně černá, ale kukuřice samotná je jen dušená.
Před sundáním slupky a očištěním od kukuřičných vlasů chvíli počkejte a nechte ji trochu zchladnout.
Chcete-li dosáhnout podobné chuti jako při grilování, aniž by samotný klas byl příliš spálený a vysušený:
vyndejte kukuřici chvíli před úplným dokončením
opatrně ji oloupejte a zbavte kukuřičných vlasů
dejte na chvíli dopéct na gril.
Princip je podobný jako při grilování ve slupce, ale je snadnější na servírování a alobal navíc udrží kukuřici déle teplou, zatímco budete připravovat další jídla. Kukuřice bude šťavnatější a vyhnete se jejímu spálení, pokud chcete mít i grilovanou chuť, postupujte podle posledního bodu u postupu výše.
Oloupejte kukuřici ze slupky a úplně ji očistěte od kukuřičných vlasů.
Zabalte klas do pevného alobalu.
Před zabalením můžete kukuřici potřít máslem nebo bylinkami, ale výsledná chuť je stejná, když to uděláte až po ugrilování klasu.
Dejte kukuřici na žhavé uhlíky nebo na rošt grilu v nejteplejším místě a pravidelně ji otáčejte.
Grilování by mělo trvat asi 15 minut.
Hotovou kukuřici před podáváním vybalte a nechte ji chvíli odpočinout.
Oloupejte klas spolu s kukuřičnými vlasy – nemusíte to dělat příliš pečlivě, protože jemné vlasy se při grilování spálí.
Máte-li starší kukuřici s vyschlou slupkou a loupání jde špatně, můžete ji na chvíli namočit.
Dejte klas přímo nad největší oheň v grilu a otáčejte podle potřeby, dokud nebude dostatečně propečená, pravděpodobně některé její části nezachráníte před zčernáním.
Grilování by nemělo trvat víc než 10 minut, plamen musí být co největší.
Solí dochucujte až po ugrilování, nasolení předtím nebo ponechání v solném nálevu by vedlo jen k velkému vysušení klasu.
Po dochucení solí, máslem nebo bylinkami ihned podávejte.