Zde je popis součástek, které na grilu jsou:
1. Rožeň = je to ocelová trubka, která je dlouhá cca dva metry a má průměr 70mm. Ta nese váhu celého prasete.
2. Vidlice = jsou ramena, která se nasadí na rožeň a v každém ramenu jsou umístěny dvě kulatiny, jejichž špička slouží k propíchnutí a usazení končetin.
3. Ložisko 1 a 2 = do ložiska je z jedné vnitřní strany nalisována kulatina, která se vkládá do rožně. Obě části se spolu sešroubují, aby se neprotáčely. Zvenku je druhá kulatina a ta se nasune na nohy. Ložisko číslo dvě je stejné jako ložisko číslo 1, ale naproti rožni vyčnívá drážkovaná hřídel. Ta slouží pro usazení motoru.
4. Nohy = jsou to dvě trubky, které se vkládají do ložiska 1 a 2. Na jejichž konci jsou navařeny trubky nebo kulatiny do kříže, aby gril mohl pevně stát.
5. Závaží = je to trubka s kolmo navařenou závitovou tyčí, na tu se nasune závaží a pomocí šroubu se přitáhne, aby prase bylo na grilu vyvážené a nepřetáčelo motor.
6. Motor = je nejdůležitější část celého grilu, bez něhož můžete prase otáčet celé hodiny sami v ruce. Pro motor existují dvě varianty. Ta první je sestrojit si ho opět sami. Ta druhá je jednodušší. Koupíte motor bez zdroje, který nabízí na internetu téměř každý. Navaříte jej na gril z boku a dodáte zdroj, odkud bude čerpat motor elektriku.
Poslední důležitá věc je podloží. Pokud chcete grilovat prase, není to záležitost jedné hodiny. Proto musí být pod prasetem místo, kam se dají dobře poskládat velké kusy tvrdého dřeva na pečení bez hlíny a dalších nečistot. Vhodná varianta je pořídit si několik plechů, které položíte na zem a na tom prase rožníte. Ale dá se to vymyslet i jinak a lépe. To je ale předmětem jiného článku.
Tento gril vydrží:
- Vysokou teplotu
- Těžkou váhu (cca 200 kg)
- Déšť i sníh
Gril není používán jen pro rožnění prasete. Dá se na něm upéct i krůta nebo až 12 kuřat.