Úvod  › 

Jak grilovat cuketu?

  

Cuketa je vděčná zelenina, jak na pěstování, tak i na samotnou přípravu. Svou jedinečnou chutí ozvláštní nejeden pokrm, ať už se jedná o oběd, lehkou večeři, slaný koláč, či dokonce buchtu. V čase letního grilování je však doslova na dosah ruky. Stačí si ji utrhnout rovnou ze záhonu a vyzkoušet ji grilovanou. Vyzkoušejte tuto grilovanou cuketovou jednohubku, a dodejte své párty nový rozměr, chuť i nápad.

Omýt, nakrájet a jde se na to!

S cuketou nebudete mít žádnou velkou práci. Stačí ji opláchnout vodou anakrájet na silnější plátky. Pokud by byly příliš tenké, připékaly by se, a více by zůstalo na grilu než na talíři. Ke grilování jsou nejvhodnější mladé cukety. Čím je cuketa starší, tím je její slupka pevnější, a jadýrka uvnitř větší. Záleží však na vaší chuti. Můžete vyzkoušet cuketu i oloupat, hrozí však její potrhání - se slupkou zkrátka drží lépe pohromadě.

Před přípravou solit či nesolit?

Co šéfkuchař, to jiný názor. Pokud cuketu neosolíte, zachová si více šťavnatosti, připravovat ji pak musíte zprudka, aby šťáva opravdu zůstala uvnitř. A nebojte se, sůl použijete – přímo na talíři :). Pokud máte raději cuketu o něco sušší, pak ji můžete nechat „vypotit“. Stačí ji jen předem osolit, nechat deset minut odležet, a poté otřít papírovou utěrkou.

Cuketu na gril prosím!

Samotné grilování je rychlovka. Důležité je mít dobře rozpálený gril a lepší je použít alobal, grilovací tácek, či speciální grilovací rošty na zeleninu. Nezapomeňte použít olej, cuketu pravidelně potírat mašlovačkou a zároveň několikrát obrátit. Olej cuketu nejen dochutí, ale také pomůže tělu lépe vstřebat vitamíny.

Milujete marinády? Cuketa taky!

Vůbec se nebojte experimentovat a použijte svou oblíbenou, kterou běžně používáte na maso. Výtečná je jednoduchá marináda – olivový olej, utřený česnek, sušené či čerstvé bylinky a cuketu necháte marinovat v chladu alespoň hodinu. Marinovaná cuketa je uvnitř šťavnatá, měkká a plná chuti. Výborně chutná teplá i studená, a tak si ji klidně můžete připravit více – určitě přijde vhod. A ze zbytků, které se nesní, připravíte lahodný zeleninový salát.

Podlehněte kouzlu fantazie a buďte originální – zkuste třeba grilovanou cuketu s balkánským sýrem.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)