Úvod  › 

Jak postavit pec na pizzu?

  

Pizza patří mezi jedno z nejoblíbenějších jídel vůbec, a proto si ho často doma připravujeme v nejrůznějších variantách a chutích. Tou nejpoctivější cestou, jak pizzu připravit, je upéct si ji přímo v peci. Takovou pec sice v běžné domácnosti jen tak nenajdeme, ale její stavba nemusí být nic náročného, a odměnou vám za to bude chutná a zasloužená pizza.

Budete potřebovat:

  • igelit
  • jílovitou zem
  • písek
  • noviny
  • šamotové cihly
  • voda
  • lopata
  • suché seno nebo sláma

Postup:

1. Budete potřebovat pevný a žáruvzdorný základ. Může vám pro to posloužit holá zem, avšak budete muset počítat s vlhkostí z ní. Doporučujeme však na jakémkoliv povrchu vytvořit vrstvu z šamotových cihel.

2. Tužkou si narýsujte kruh vnitřní stěny pece. Průměr na pizzu by mohl stačit okolo 50 centimetrů. Stěna potom bude mít více jak 10 centimetrů.

3. Pomocí vlhkého písku vytvarujte kupoli. Jedná se o formu, na kterou poté nanesete vrstvy pece. Snažte se, aby měla hladké a rovnoměrné stěny. Můžete vytvořit i krátký tunel pro vstupní otvor. Ten by přitom měl být vysoký 60-65% výšky samotné hlavní kupole. Na pískovou formu dejte noviny. Tato forma nesmí vyschnout, a proto ji klidně v průběhu práce vlhčete vodou.

4. Na igelitu na zemi smíchejte 1 díl jílovité země s 2 díly písku a přidávejte vodu, dokud směs nebude mít konzistenci plastelíny. Tuto směs nechte odstát klidně celý den pod igelitem.

5. Směs žárové vrstvy nanášejte na pískovou formu. Snažte se o rovnoměrnou vrstvu. Její tloušťka by měla být okolo 6 centimetrů. Aby se na ní další vrstva snáz napojila, zvrásněte lehce její povrch například hrabičkami.

6. Na žárovou vrstvu přijde akumulační. Tvoří jí také 1 díl jílovité země a 2 díly písku s tou změnou, že na konci do této směsi přijde ještě suchá sláma nebo seno. Přidává se do ní i o něco více vody. Tuto směs taktéž nechte den odpočívat, aniž by ale vyschla.

7. Naneste akumulační vrstvu na žárovou. Poté celou pec nechte schnout. Po několika dnech můžete opatrně vyhrabat pískovou formu ven. Celé schnutí může trvat ještě 2-4 týdny. Buďte trpěliví, protože pokud byste v ní zatopili dříve, nenávratně by popraskala.

8. Po úplném vyschnutí v ní můžete opatrně rozdělat první oheň. Nepoužívejte žádné chemikálie a topte jen suchým dřevem. Po prvním zatopení nechte pec chvíli odpočinout, a až poté si v ní zkuste upéct onu zaslouženou pizzu.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 4/5 (1 hlas)