Domácí udírny jsou stále oblíbenějším vybavením zahrad, které umožňuje přípravu skutečných lahůdek. Vedle klasického uzeného masa a masných výrobků jsou to především uzené sýry. V porovnání se sýry z obchodu, u nichž je zauzení dosahováno průmyslovými postupy, představují sýry zpracované domácí udírnou v podstatě unikátní produkt, které může být velmi ceněným zpestřením nejen běžného jídelníčku, ale také rodinných oslav a občerstvení na různé události. Udit lze hned několik druhů sýru včetně veganského tofu, a kromě klasického postupu lze velmi dobrých výsledků dosáhnout také aplikací koření nebo bylinek.
Udírny
Jak vyrobit domácí udírnu?
Proč domácí udírna?
Dům postavený, krásná zahrada, altánek, gril. To vše již doma máte a přemýšlíte co dál? Co takhle domácí udírna? Domácí uzené maso a klobásy dokáží zpříjemnit posezení s přáteli. Nejlepší na tom je, že stavba domácí udírny není nic složitého a zvládne ji opravdu každý. Tak se do toho pustíme!
Návod jak postavit dřevěnou udírnu
Dřevěná udírna na zahradě je skvělým pomocníkem, díky kterému si můžete doma vyudit maso, klobásy nebo sýry podle vlastní chuti. Stavba takové udírny svépomocí se může zdát jako náročný úkol, ale ve skutečnosti nejde o nic složitého. S našim postupem to půjde ještě snadněji. Zjistěte, jak vybrat správné místo, jaký materiál i nářadí budete potřebovat a také si nastudujte podrobný postup konstrukce krok za krokem.
Jak postavit dřevěnou udírnu?
Uzený bůček, zauzený sýr s bylinkami nebo nakládaný pstruh právě vytažený z provoněné udírny… Také se vám sbíhají sliny? Lahodné a zároveň bezpečně zakonzervované dobroty si můžete zaudit i na vlastní zahradě. Pojďme se podívat, jak si postavit vlastní dřevěnou udírnu, aniž byste vyhodili tisíce za materiál nebo dovážené pseudo-dřevěné napodobeniny.